Porez na imovinu

BOR – Plaćanje poreza predstavlja zakonsku obavezu svih poreskih obveznika, a porez na imovinu u opštini Bor prema rešenjima za 2014 Odeljenja poreske administracije plaća bilizu 16 ooo građana. Iako je zakonom predviđeno da se porez na imovinu plaća po osnovu prava svojine, prava stanovanja, zakupa, korišćenja građevinskog zemljišta i slično, u praksa je pokazala da ima pojedinaca koji smatraju da porez treba da plaćaju samo po pravu svojine, pa koriste pravo žalbe i tužbe.
Milena Strojić načelnik Odeljenja poreske administracije u Boru kaže da ima žalbi u praksi, ali „Mi se trudimo da do toga ne dođe jer nastojimo da sve nejasnoće objasnimo obveznicima“.
Među onim poreskim obveznicima koji smatraju da su oštećeni jeste i Zoran Ivanić, koji kaže da porez plaća i na nedovršenu vikendicu, koja nema upotrebnu dozvolu,
U odeljenju poreske administracije opštine Bor naglasili su da je žalba Zorana Ivanića odbijena i pojašnjavaju da na postojanje poreske obaveze ne utiče to da li se nepokretnost koristi ili ne da li je izgrađena uz propisnu dokumentaciju i od kojeg je materijala izgrađena.
U Odeljenju poreske administracije opštine Bor kažu među problemima koji su prisutni u praksi jeste i neprijavljivana promena vlasništva, Zbog toga apeluju na građane da uz rešenja o nasleđu, ugovor o kupoprodaji i slično i obaveznu ličnu katru, promenu prijave u roku od 15 dana. U u suprotnom se to tretira kao poreski prekršaj. Inače za sve nejasnoće i nedoumice oko plaćanja poreza, građani mogu dobiti pojašnjenje u Odeljenju poreske administracije Opštine Bor.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ejzio“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *