Godina vremenskih nepogoda i štrajkova

0
SRBIJA – Izlazeći iz 2014. godine poželeli smo mirnije dane, manje društveno političkih turbulencija i godinu koja će doneti sreću, bolju materijalnu situaciju i nesumnjivo blaže vremenske prilike.
Nakon hladnih februarskih dana zagrejali smo se martovskim izborima. Oštra borba, ostavila je nadu da će birači uspeti da se izbore sa pritiscima i sami odluče za koga će i zbog čega da glasaju. Odluka je doneta 16. marta i tada smo pokrenuli promene, koje s vremena na vreme poželimo pa glasamo, pa se borimo sa društvenim dešavanjima, pa ponovo glasamo.
Promene su počele borbom protiv korupcije, kriminala i svih negativnih društvenih pojava. Dok se razmišljalo o zakonima koji moraju doneti za bolje sutra, vreme se u maju okrenulo protiv nas.
Majske poplave u Srbiji ostavile su nesagledive posledice. Borba za Obrenovac koji je, uz okolne gradove,  bio pod vodom ujedinila je Srbiju. Volonteri iz svih krajeva zemlje došli su da pruže pomoć.
A kad smo se izborili sa vodenom stihijom, došlo je vreme da se manjaju sporni zakoni. Sve je počelo Zakonom o radu, koji je Skupština Srbije usvojila 18. jula. Najvažnije novine u Zakonu o radu, jesu pravo na naknadu po osnovu minulog rada, kao i naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak. Između ostalog smanjene su otpremnine i plate tokom odmora, a izmenama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju postepeno se izjednačava starosna granica za odlazak u penziju muškaraca i žena. Ove izmene naišle su na žestoko protivljenje dela javnosti, pre svega sindikata koji su organizovali proteste u Beogradu. Ipak, većinom glasova izmene zakona su usvojene.
Zatim je usvojen i set medijskih zakona koji je uzdrmao zaposlene u ovoj oblasti. Novi zakon nije predvideo postojanje lokalnih i regionalnih medijskih servisa pa su mnogi medijski radnici ostali zabrinuti za egzistenciju. Nakon ovih zakona mnoge medijske kuće, među kojima i Regionalna televizija Bor ušle su u proces privatizacije. Uz rad  i svakodnevno zalaganje za objektivno informisanje, medijski radnici godinu su završili gledajući u nesigurnu budućnost.
U septembru je počeo štrajk advokata. Tokom štrajka u Srbiji je odloženo više od 120 hiljada suđenja, a mnogi predmeti su tokom štrajka postali stari.
Da ne ostanemo samo u štrajkačkim vodama, još jednom se pobrinulo vreme. Poplave su ovog puta pogodile opštine Majdanpek, Negotin i Kladovo, gde su nanele nesagledivu materijalnuu štetu i ljude ostavile bez domova. Moć medija u maju na noge je podigla celu Srbiju, novinari iz svih krajeva zemlje obilazili su poplavljene gradove, a ovog puta? Sada su o stravičnim prizorima iz Boljetina, Tekije, Grabovice i drugih mesta najviše izveštavali dopisnici i novinari Regionalne televizije Bor i lokalnih medija iz ovog kraja.  
Kako smo i navikli turbulencije nisu prestajale, pa kad smo taman osušili Timočku Krajinu, vratili smo se štrajkovima. Nezadovoljni zakonskim odredbama za štrajk su se odlučili i zdravstveni radnici, a za njima i prosvetari. U jeku tih dešavanja stiglo nam je i ledeno doba, koje je širom Srbije izazvalo ozbiljne probleme. Istočnu Srbiju nije ni led zaobišao pa su mnoga sela danima bila u mraku, niskonaponska elektro mreža potpuno ej uništena, a pucanje visokonaponskih kablova mnoge žitelje ovog dela Srbije među kojima meštane Majdanpeka i Boljevca osavilo je bez električne neergije. Solidarnost komšijskih opština ni ovog uta nije zakazala, pa smo se i sa ledom izborili.
I tako smo godinu završili ne znajući šta nas čeka. Da li će prosvvetari zaključiti ocene, da li će zdravstveni radnici biti spremni da okrenu leđa pacijentima boreći se za svoaj prava, da li će se advokati vratiti svom poslu, ali i da li će nas vremenske prilike pustiti da bar malo odmorimo. Neizvestan početak, ali još verujemo u bolje sutra…
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2dxxry“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *