Povećanje proizvodnje glavni zadatak RTB-a Bor u 2015.

BOR – Nova topionica RTB-a Bor ima kapacitet za preradu 400 hiljada tona koncentrata godišnje i proizvodnju 80 hiljada tona bakra. Da bi se ekonomično eksploatisala potrebno je da radi punim kapacitetom. S obzirom na to da iz RTB-a Bor još uvek nema dovoljno koncentrata bakra, u početku će se prerađivati i uvozni koncentrat, a zahvaljujući novoj tehnologiji, koja značajno smanjuje troškove prerade u metalurgiji, finansijski rezultati kompanije biće bolji za 12 miliona dolara godišnje. Rudnici u Boru i Majdanpeku bi trebalo faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje u roku od dve godine da obezbede planiranu količinu za preradu.

„Razvoj rudarstva nam je prevashodni zadatak u 2015. Cilj je veće učešće RTB-a u bruto društvenom proizvodu Srbije. Ulaganje u rudarstvo, pre svega u „Cerovo 2“ i „Cerovo primarno“, „Čoka Marin“ i „Borsku reku“, sledeći je zadatak i izazov. Uvođenjem većinskog strateškog partnera za ova tri rudna ležišta ili pronalaženjem finansijera, RTB nakon izlaska iz restrukturiranja započinje proces privatizacije u oblasti rudarstva. Rokove ste čuli od premijera, on ih je odredio uvažavajući naše dogovore i razgovore i ja ću ih ispoštovati. Dakle, uradićemo „Krivelj“ za šest meseci i povećati godišnju preradu na 10,6 miliona tona rude. U „Cerovu“ ćemo za devet meseci podići kapacitet na 5,5 do šest miliona tona rude, a u Majdanpeku, pored svih poteškoća koje su ga snašle, povećati preradu na 8,5 miliona tona rude godišnje. Otvaranjem „Cerova primarnog“, za godinu i po dana efektivnog rada, obezbedićemo dodatnih 11,5 miliona tona rude.
“ – naglašava Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.
 
Za dve godine, kada bi prema planu trebalo da bude dovoljno koncentrata bakra iz borskih rudnika, finasijski efekat nove topionice će biti veći za 24 miliona dolara godišnje, kažu u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2dxxtq“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.