BOR – Desanka Selaković iz Blinske grede, sela udaljenog dvadesetak kilometera od Siska, jedna je od 220.000  izbeglicaiz Hrvatske , koji su u akciji Oluja prognani sa svojih ognjišta. Ona i još četiri člana porodice u nepreglednoj koloni krenuli su na put neizvesnosti, put koji ih je doveo u Bor u kojem su započeli novi drugačiji  život. Iako su prošle dve decenije, odlazak u nepoznato Desanki se urezao u sećanje i sa puno tuge pamti svaki detalj.

„U pola noći smo hitno morali smo da krenemo, ostala nam je stoka  zatvorena u štali i pas koji je bio vezan na lancu. U Hrvatskoj su sve ostavili, a u Srbiju su došli bez ičega.Nije bilo lako prehraniti petočlanu porodicu“, kaže Desanka.

„Radila sam na pijaci, kopala kukuruze u selima da bi ishranila nas petoro. Nadala sam se da će sve to kratko trajati i da  ćemo se vratiti. Da mi je makar sin ostao živ bilo bi mi lakše“, sa  suzama u očima priča Desanka.

Desankina  očekivanja i nadanja se nisu ispunila. U Hrvatsku je išla samo jednom da sinu podigne spomenik koji je ubijen nekoliko godina pre oluje, i  sada ne bi se kaže vratila,jer nema gde , a nema ni  sa kim.

„Gde da se vratim? U selu je malo ljudi. Sve je zaraslo,a kuća nam je skoro propala,nastavlja priču ova veoma hrabra žena. Posle dvadeset godina osamdesetjednogodišnja Desanka Selaković je ostala sama.Ostali članovi porodice su krenuli svojim putem.Snaha se vratila u Bosnu ,unuk u Australiju,a unuka se udala. Ona i dalje živi u istim barakama, a bilo bi joj drago da, ipak .dobije obećani stan. Sve sam  izgubila, a ja ne mogu da dobijem jednu sobu i kuhinju, nego 20 godina živim u ovoj rupi“, rezignirana je Desanka.

Iako je život nije ni malo mazio, Desanka Selaković je optimista. Snagu  i nadu u bolje sutra joj daju unuk i  unuka, ali i sećanje na rodni kraj.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x30has2″ allowfullscreen ]
Godine tuge i neizvesnosti, 05. avgust 2015… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *