Pozitivno poslovanje RTB-a Bor u 2014. godini

BOR – Iako su 2014. godinu obeležile vremenske nepogode i pad cene bakra i zlata na svetskoj berzi za petinu, Rudarsko topioničarski basen Bor uspeo je da prošlu godinu završi sa dva miliona dinara dobiti iz tekućeg poslovanje. Uzimajući u obzir sve teškoće, kombinat bakra je poslovao veoma dobro ocenjeno je na šestoavgustovskoj konferenciji za novinare.

„Najznačajnije je da su finansijski rezultati pozitivni. Uz to, završili smo uz pomoć Vlade Srbije najveći investicioni objekat u jugoistočnoj Evropi, novu topionicu. Pokazali smo i društvenu odgovornost posebno tokom poplava, kada smo ustupili rudnicima Kolubara sedam pumpi, jer je državni interes bio da omogući rad ovih rudnika.“ – rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Proizvodne rezultate umanjile su nepogode u maju, avgustu i decembru, zbog čega je proizvedeno četiri i po hiljada tona bakra manje što je po berzanskoj vrednosti oko 30 miliona dolara.

Najveći uspeh između dva dana rudara svakako je završetak izgradnje i puštanje u rad nove topionice i fabrike sumporne kiseline. proces se uhodava po dinamici kojom su zadovoljni i proizvođači opreme i RTB Bor, a pun kapacitet nova topionica trebalo bi da dostigne do kraja godine.

„Umanjili smo zagađenje iznad Bora na manje od 1000 ppm-a po metru kubnom. Tehnologija koju uvodimo je deset puta bolja od one sa kojom smo do sada radili i koju i dalje koristimo za preradu hladnog materijala. Njegovo stvaranje u novoj topionici je normalno, uobičajno je stvaranje nazida od tridestak centimetara i povremeni zastoji u radu. Potrebno je još malo strpljenja da nova tehnologija pokaže prave rezultate“ – naglasio je Spaskovski.

Proizvodnja 35.846 tona bakra u koncentratu  ostvarena je iz 41-nog miliona tona iskopina i preradom 16.7 miliona tona rude i 740,8 hiljada tona topioničke šljake. Proizvedeno je 33.175 tona katodnog bakra, 1.310 kilograma zlata, 7.360 kilograma srebra, 17.225 kilograma selena, 23 kilograma paladijuma, tri kilograma platine, 83.365 tona sumporne kiseline, 1.155 kilograma plavog kamena.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x30hanc“ allowfullscreen ]
Pozitivno poslovanje RTB-a Bor u 2014… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.