NEGOTIN- Grejna sezona u Negotinu, ove godine je počela četiri dana pre zvaničnog starta toplana u Srbiji. Veći kvarovi na distributivnoj mreži za sada nisu zabeleženi, ali manjih problema, uobičajenih za početak sezone, ima, prvenstveno zbog zakasnele ugradnje 16 novih podstanica.

„Iz programa KFV-a dobili smo 16 novih podstanica koje su automatizovane, i koje su tokom leta ugrađene. Vrednost investicije je 124 hiljada evra. Izvođači radova su radili na više mesta, pa čak su bili i u Boru, pa je to uslovilo kada će da dođu kod nas, jer su insistirali da budu prisutni kada te podstanice počnu da rade. One su još uvek u probnom radu, znači još uvek se to na neki način normalizuje“, kaže Golub Rajić, direktor JKP „Badnjevo“ u Negotinu.

Zaposleni u radnoj jedinici Grejanje JKP Badnjevo trenutno su angažovani na ugradnji delitelja – individualnih merača toplote u pojedinim stanovima korisnika, ali i na saniranju pojedinačnih curenja u stambenim objektima.

„Naši sugrađani su tokom leta nešto radili, dirali negde su bili zatvoreni ventili, negde su popustili, negde su menjani, tako da je bilo tih intervencija. Morali smo delimično da ispuštamo sistem za određenu zgradu, ili do određenog stana da se to popravi i ponovo napuni. Pojedinim našim sugrađanima koji tokom leta nisu mogli da se dogovore i nije ih bilo dovoljno da ugrade delitelje toplote i ventile sa termoglavama u svojim stanovima, sada smo dozvolili ugradnju. U toj situaciji ispuštamo vodu da bi Brunata, izvođač radova mogao da im ugradi ventile i delitelje toplote, i na taj način im omogućavamo da grejanje plate po utrošku“, kaže Golub Rajić.

Na daljinski sistem grejanja u Negotinu, koji čine tri toplane na mazut i četiri kotlarnice na drvo i mrki ugalj, upućeno je oko 1700 korisnika u stambenom i poslovnom prostoru, koji od 2014. godine grejanje plaćaju po utrošku. Zbog poskupljenja cene mazuta tokom prošle godine, a koja se koristi prilikom obračuna cene grejanja, JKP Badnjevo je podnelo zahtev za povećanje cene grejanja, o čemu su se pozitivno izjasnili članovi opštinskog veća.

„Juče je opštinsko veće razmatralo cenu po medotodologiji koju je donela Vlada republike Srbije. Kod nas je cena bila 4,62 dinara po kilovat satu. Sada metodologija kaže da treba da se poveća za 9 para, za stambeni prostor i za 11 para za poslovni prostor i oko 2 dinara za fiksni deo“,  ističe direktor JKP „Badnjevo“.

Za rad svih sistema i isporuku toplotne energije za površinu od 92 hiljade metara kvadratnih, JKP Badnjevo je u zimskim mesecima prošle sezone utrošilo nešto više od hiljadu tona mazuta, 340 tona mrkog uglja i hiljadu kubnih metara ogrevnog drveta, a energenata na zalihama i za ovu grejnu sezonu, prema rečima direktora Goluba Rajića, ima dovoljno.

Grejanje u Negotinu, 20. oktobar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *