Hapšenja u akciji „Signal“

0

BOR, ZAJEČAR, SOKOBANJA – U koordiniranoj akciji „Signal“ MUP-a Srbije, nadležnih tužilaštva, Poreske policije i Bezbednosno informativne agencije, u kojoj su uhapšene 74 osobe i podnete krivične prijave protiv 46 lica sa teritorije cele Srbije, slobode su lišene i tri osobe sa područja Zaječarskog i jedno lice iz Borskog okruga, saopštio je MUP. Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pripadnici borske policije uhapsili su i zadržali D.S. (1964 godište) iz Bora, rukovodioca u Javno komunalnom preduzeću “Toplana“. Sumnja se da je D.S. tokom 2015. godine, zloupotrebom debitnih kartica kompanije “NIS“, koje su u vlasništvu “Toplane“, kupovao veću količinu goriva od stvarno potrebne i utrošene, a razliku u količini kupljenog i stvarno utrošenog goriva prisvajao za sebe. Na taj način ostvario je protivpravnu imovinsku korist od 971.860 dinara, za koliko je oštetio i “Toplanu“ Bor.

Pripadnici zaječarske policije uhapsili su službenicu sokobanjske poslovnice JP “Elektroprivreda Srbije“, O.D. zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetila „Elektroprivredu Srbije“ za 2.232.280 dinara. Sumnja se da je O.D. od juna 2014. do januara ove godine, koristeći svoja ovlašćenja za pristup i knjiženja u aplikaciji referentski nalog, bez knjižnih odobrenja proknjižila 208 uplata za električnu energiju u korist kupaca (fizičkih lica) u iznosu od 975.424 dinara, a na šifru koleginice, bez njenog znanja i bez knjižnih odobrenja, još 292 uplate u iznosu od 1.256.856 dinara. Gotovinske uplate od kupaca, osumnjičena je primala povremeno radeći na šalteru umesto trenutno odsutnih blagajnika, a uplatama nije zaduživala blagajnu već je kupcima overavala primerke naloga za uplatu a svoje primerke nakon knjiženja kroz referentske naloge uništavala. Novac od tih uplata, kako se sumnja O.D. je prisvajala za sebe, čime je oštetila “Elektroprivredu Srbije“ za 2.232.280 dinara.

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su ovlašćeno lice agencija „Karadaj“, „Sneksi Dajmond“, „Spasimil“ i ovlašćeno lice Agencije za organizaciju umetničkog događaja „Spasimil“ Zaječar S.S. osumnjičene za poresku utaju. Postoje osnovi sumnje da je S.S. sa još dve osobe, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, od aprila 2014. do maja 2016. godine, u nameri izbegavanja obračuna i plaćanja javnih prihoda, nije prijavila činjenice koje su od uticaja za utvrđivanje tih obaveza i nije obračunala i platila porez na dodatnu vrednost, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i porez na dohodak građana. Na taj način osumnjičeni su oštetili budžet Republike Srbije za 9.785.677 dinara.

Zaječarska policija uhapsila je i zaposlenu u Gerontološkom centru D.J. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila  proneveru, tako što je kao blagajnik Gerentološkog centra, od avgusta 2014. do februara 2017. godine u više navrata protivpravno prisvojila 2.400.000 dinara, koji su joj bili povereni u radu u službi u vidu deponovanih sredstava i džeparca korisnika Centra, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *