Hoće li biti nestašice goriva?

0

BOR – U javnosti se poslednjih dana, nezvanično govori o poskupljenju, ograničenju prodaje, čak i o nestašici goriva koje su, navodno posledica aktuelnih ratnih dešavanja. Na većini pumpnih stanica u Boru, sporadično primetna je gužva. Na pumpi „Knez Patrola“ kažu da je povećano interesovanje za kupovinu goriva, da prodaja, za sada nije limitirana, kao i da se poštuje Vladina Uredba o ograničenju cene naftnih derivata. Na Pumpi „Mihajlović“ pak naglašavaju da gužve nema, ne razmišljaju o ograničenju prodaje, a propisanu Uredbu svakako poštuju. To isto kažu i na „Lukoilu“. Benzinska pumpa NIS-a, na 3.kilometru je, ovih dana u pravom smisli te reči, najprometnija. Retko je, naglašavaju prodavci da nema redova. Goriva ima dovoljno, prodaja se ne ograničava, a limitiranje cene se poštuje. Potrošači kažu da ne očekuju nestašice, gorivo toče po potrebi, a na cenu goriva ne obraćaju veću pažnju, jer su navikli na poskupljenja.

Da podsetimo, trenutno je na snazi Uredba o ograničavanju cena naftnih derivata evro-dizel i evro-premijum BMB 95, čije su cene na benzinskim pumpama trenutno zamrznute na 179, odnosno 171 dinar po litru.

Činjenica je da je udeo fiskalnih dažbina u ceni goriva, sada 50 procenata. Pojedini ekonomisti smatraju da je zamrzavanje cena zastarale metoda, te da je smanjenje akciza jedini način da država ublaži problem skupih energenata koji utiču na ekonomiju i društvo u celini. Da li će nakon ukidanja postojeće Uredbe doći do poskupljenja goriva ili će se ona produžiti i da li će i koliko eskalaciju sukoba u Ukrajini uticati na sve to svakako će uskoro biti obelodanjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *