Humanitarni paketi za žene sa invaliditetom

ZAJEČAR – Inicijativa je potekla od UN WOMEN, agencije koju je osnovala Generalna skupština Ujedinjenih nacija, i koja je posvećena ostvarivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i brine o njima kao društveno ranjivoj kategoriji. Među ženama koje su dobile pomoć u Zaječaru je i Slađana Ducić koja živi sa cerebralnom paralizom i koja bez pomoći supruga ne bi mogla sama da se kreće.

Pomažu mi suprug i ćerka. Oni mi guraju kolica. Bez njih ne bih mogla ni do lekara ni do Zavoda za javno zdravlje. Tamo mi je najteže da odem, jer imaju puno stepenica. Ovo je treći put da dobijam pomoć od Crvenog krsta. Mnogo mi znači, a posebno mi znače sredstva za higijenu, jer se puno troše“, kaže Slađana.

Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar rekao je da ova organizacija u saradnji sa velikim brojem institucija, ovom akcijom nastavlja podršku najugroženijim građanima na teritoriji grada i okolnih sela.

Za žene koje su u riziku distribuiramo ukupno 108 paketa hrane i higijene. Ovu akciju doniraju Evropska Unija, Vlada Republike Srbije i Crveni krst Srbije, a sve uz podršku Gradske uprave Zaječar. Ovo je početak nove etape pomoći, tako da ćemo u toku naredne nedelje u okolnim selima izvršiti podelu 185 paketa hrane. A za nekih par nedelja podelićemo za iste te korisnike 185 higijenskih paketa“, kaže Marković.

Ivan Simić, sekretar Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize, koje učestvuje u ovoj akciji rekao je da saradnja sa Crvenim krstom traje već nekoliko godina i da su pre ove akcije za vreme vanrednog stanja sa njima podelili oko 150 paketa humanitarne pomoći.

U toku vanrednog stanja smo shvatili da su posebno ugrožene žene, a pogotovu žene sa invaliditetom i žene u riziku, i otud saradnja i na ovom projektu“, kaže Simić.

U toku je podela paketa sa hranom i osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima ženama sa invaliditetom u gradu, a do kraja nedelje, pakete će dobiti i žene koje žive u selima na teritoriji Zaječara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *