I dalje se smanjuje broj nezaposlenih

BOR- Broj nezaposlenih na području borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje se od prošle godine značajno smanjio. Prema statističkim  podacima na kraju avgusta evidentirano je blizu devet hiljada nezaposlenih, od toga u Boru 3.780, Majdanpeku 1.550, Kladovu 1.500 i Negotinu 2.100.  U odnosu na isti period prošle godine broj nezaposlenih je manji za 500,  odnosno stotinu u odnosu na jul.

„Mogu da kažem da veliki značaj ima zapošljavanje u kompaniji Ziđin, ali imaju uticaja i podsticajne mere – samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta . Uz subvencije države i lokalnih samouprava 120 lica je našlo posao“, rekla je Lidija Načić, direktor borske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

I u narednom periodu u lokalnim samoupravama borskog okruga očekuje se dalje smanjivanje broja nezaposlenih.

„Smanjenje broja nezaposlenih se očekuje i dalje, jer predstoji otvaranje rudnika Čukaru peki. Njima će biti potrebni stručni radnici, ali i nekvalifikovani. Na evidenciji filijale Bor sa prvim i drugim stepenom stručne spreme je blizu 1.500, dok je sa trećim i četvrtim stepenom njih 1.800, ali moramo da uzmemo u obzir godine i veliki broj osoba ženskog pola“, dodala je Lidija Načić.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dve trećine ukupnog broja nezaposlenih u Boru su žene, što je i te kako veliki problem. Zabrinjavajući je takođe i podatak da je 1.100 nezaposlenih od 50 do 65 godina. Što se tiče visokog obrazovanja, prednjače nezaposleni ekonomisti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *