„I ja se borim“

BOR – Međunarodni dan dece obolele od raka, ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, obeležava se 15. februara sa ciljem podizanja svesti o malignim bolestima u dečijem uzrastu, i dodatne podrške naporima koji su neophodni radi obezbeđivanja adekvatne dijagnostike, lečenja i podrške porodicama. Tim povodom, širom Srbije, organizuju se razne manifestacije i programi podrške, a u Boru je uspešno organizovana četvrta humanitarna akcija.

Ovo je već četvrta godina kako Dom omladine u Boru u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Bora, ispred roditeljskog Udruženja NURDOR obeležava 15. februar. Organizovali smo humanitarnu akciju, danas prodajemo neke zanimljive predmete koje su pripremili roditelji iz NURDOR –a, a sav novac koji prikupimo ide za decu i njihovo lečenje. Pozivam sve ljude da danas, ali i svakog drugog dana budu humani! Da ne gledamo samo sebe i lične intrese, jer naše malo nekome znači mnogo“, poručila je Milica Stojmirović, predstavnik Doma omladine u Boru.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se u svetu godišnje postavi oko 300.000 dijagnoza malignih bolesti kod dece uzrasta 0-19 godina. Uspeh izlečenja raka kod dece je veliki, znatno veći nego u populaciji odraslih, zato rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod dece, praćena efektivnim lečenjem, treba da bude cilj uspešnog pristupa u kontroli ovih bolesti. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana dece obolele od raka je „I ja se borim“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *