U Boru obeležen Dan državnosti Republike Srbije

BOR – Dan državnosti Srbije koji se obeležava u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine i proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 1835. godine, svečano je obeležen i u Boru. Položeni su venci  cveće na spomenik francusko – srpskim rodoljubima poginulim u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, a nakon ovog svečanog čina ukazano je na poštovanje tradicije I značaj obeležavanja istorijskih datuma.

U ovim teškim vremenima pokazali smo da umemo da se borimo i sa nevidljivim neprijateljem. Srbija je ponosna na svoju istoriju, ali i na svoju budućnost. Danas stojimo pred našim precima i obeležavamo dva bitna datuma, ponosni na način kojim mi građani Bora i građani Srbije pokazujemo odanost svojoj državi, odgovorno i konkretno se bavimo virusom korona i siguran sam da ćemo pobediti i ovu bitku. Istorija se ponavlja i u istoriji su Srbi pobednici“, rekao je Aleksandar Milikić gradonačelnik Bora.

O istorijskom značaju današnjeg datuma govore podaci da je 15. februara donesena odluka o Prvom srpskom ustanku i tada je faktički počelo formiranje Narodne vojske Srbije, tada su hajdučke čete prišle Karađorđu, pridružio se i narod Srbije i počelo je formiranje Narodne vojske Srbije. Prva stajaća vojska u Beogradu formirana je takođe 15. februara 1804. godine, dve čete pešadije i jedna baterija topova, formirana je i Topo – livnica u Kragujevcu za izradu oružja. Na današnji dan 1835. donesen je i Sretenjski Ustav u Kragujevcu“, istakao je Momčilo Radosavljević, predsednik ORVS u Boru.

Nakon polaganja cveća i venaca na spomen obeležje, u maloj sali Doma kulture u Boru, uz prigodan program, članovi Organizacije rezervnih vojnih starešina i potomaka ratnika, zajedno su obeležili krsnu slavu Sretenje rezanjem slavskog kolača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *