I Zaječar aktivan u manifestaciji „Muzeji za 10“

ZAJEČAR – Narodni muzej „Zaječar“ i ove godine učesnik je manifestacije Muzeji za 10 koja se održava od 12. do 18. maja. Manifestacija obuhvata obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Ove godine za početak manifestacije Narodni muzej „Zaječar“ pripremio je otvaranje dokumentarne izložbe “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme”, autora Nine Pogarčić, višeg kustosa – istoričara umetnosti.

 Izložba “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” govori o razglednicama Zaječara koje, kao dragoceni slikovni izvori, čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabrani topografski motivi na njima prikazuju kako je Zaječar, tokom nešto više od jednog veka, menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu.

U okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja biće prikazan i dokumentarno –animirani film “Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva”, koji obiluje minuciozno prikupljenom i obrađenom arhivskom građom i retko viđenom ili nepoznatom foto-dokumentacijom koja prati sve etape istraživanja na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Početak projekcije filma u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru zakazan je za subotu u 18 sati, a izložba “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” za posetioce će biti otvorena do 12. juna, kada se seli na Romulijanu gde će na otvorenom biti dostupna mnogobrojnim posetiocima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *