Infrastrukturni problemi naselja na Borskom jezeru

BORSKO JEZERO – Vikend kućice na Borskom jezeru su vremenom prerasle u naselja, a naselja se poslednjih godina proširuju. Postojeći objekti se dograđuju, a u međuvremenu grade se i novi. Dobro je da su meštani uvideli prirodno-turistički potencijal ovog područja. Međutim, ispostavilo se da gradnju ne prati adekvatna prateća infrastruktura, prilazni putevi, vodovodna, kanalizaciona i elektro mreža. Žitelji negoduju na česte ispade u elektrosnabdevanju, posebno tokom nepovoljnih vremenskih prilika sa obilnijom kišom ili snegom, jačim vetrom. Česti su, kažu, i problemi u vodosnabdevanju, a i putevi se, naglašavaju, slabo održavaju. Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić ne negira da problema ima i ističe da je rešenje u planskoj gradnji koja pre svega mora imati izgrađen sistem prateće infrastrukture koja ne narušava prirodno ambijentalne karakteristike ovog kraja.

Planirana je izgradnja još jednog dovoda vode ka naseljima na Borskom jezeru, kao i sistema za preradu otpadnih voda. Projekti su u završnoj fazi, a realizacija bi trebalo da počne već od ove godine. Cilj nam je da zaštitimo Borsko jezero i okolinu. Još 2018. doneli smo plan detaljne regulacije za ovo područje i na taj način, između ostalog, zabranili divlju gradnju. Ostalo je da se izgradi adekvatna infastruktura“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

U prethodnih nekoliko decenija rekonstruisani su samo delovi elektro sistema na području grada Bora i to u atarima sela Metovnica i Šarbanovac. Od nadležnih u ogranku Elektroprivrede Srbije Niš dobili smo potvrdu da će u ovoj godini investirati u sanaciju postojeće mreže na ovom području, naglasio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *