Nacrt novog kolektivnog ugovora u Ziđinu neprihvatljiv, pregovori tek počinju

0

BOR – Pregovori o zaključenju novog kolektivnog ugovora u kompaniji Srbija Ziđin Koper Bor između četiri reprezentativna sindikata i rukovodstva ovog preduzeća počeli su 4. januara.

Nacrt kolektivnog ugovora koji su reprezentativni sindikati dobili ocenjen je kao neprihvatljiv, jer je u odnosu na važeći za zaposlene znatno nepovoljniji. Novi nacrt je urađen u skladu sa zakonom o radu, ali je primenjen zakonski minimum.

U sindikatu Nezavisnost kažu da je predložena promena više od 70 članova kolektivnog ugovora, a finansijski efekat na radnike bio bi veliki. Prema nacrtu osnovna zarada ne bi više imala koeficijenta radnog mesta, a isključeno je usklađivanje ugovorene cene rada za efektivni radni čas sa procentom povećanja minimalne cene rada. U odnosu na postojeći kolektivni ugovor bila bi umanjena zarada za državne i verske praznike, prekovremeni rad, rad noću i rad nedeljom. Takođe bio bi umanjen topli obrok, regres, otpremnine za odlazak u penziju, dok su jubilarne nagrade i učešće u dobiti, izbrisane. Ove stavke samo su deo promena.

Postojeći kolektivni ugovor važi do 21.juna, a u reprezentativnim sindikatima Ziđina kažu da je ovo samo nacrt novog kolektivnog ugovora koji je poslodavac predložio, dok pregovori tek počinju i da očekuju da kroz njih zaposlenima u Ziđinu obezbede barem iste uslove rada koje garantuje kolektivni ugovor koji je sada na snazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *