Inicijativa za izgradnju vetroparka „Jasikovo“ u opštini Majdanpek

Odbornici SO Majdanpek doneli su, na poslednjem zasedanju, Odluku o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije područja vetroparka „Jasikovo“. Sastavni deo ove odluke je i dokument koji se odnosi na stratešku procenu uticaja na životnu sredinu, za čiju izradu će sredstva obezbediti investitor Jasikovo d.o.o Beograd – Zemun.

MAJDANPEK – Na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji, odbornici Skupštine opštine Majdanpek doneli su, na poslednjem zasedanju, Odluku o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije područja vetroparka „Jasikovo“. Sastavni deo ove odluke je i dokument koji se odnosi na stratešku procenu uticaja na životnu sredinu, za čiju izradu će sredstva obezbediti investitor Jasikovo d.o.o Beograd.

Ovo je samo prvi korak ka mogućoj izgradnji vetroparka u ataru sela Jasikovo. Ukoliko se utvrdi da je ovo područje pogodno za realizaciju ove inicijative korist bi imali vlasnici svih 750 parcela na ovom području, dok bi Opština Majdanpek, uz izgradnju još jedne toplane na biomasu, načinila značajan korak u korišćenju obnovljivih izvora energije, koji vodi ka statusu ekološke opštine“, rekao je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

Iako je popularnost elektrana koje koriste energiju vetra u porastu širom sveta i uz pomoć kojih se podmiruje sedam odsto svetske potražnje za energijom, u Srbiji je još uvek sve na početku. Zanimljivo je da se od desetak vetroparkova, koliko ih trenutno ima u našoj zemlji, najviše nalazi u Banatu i istočnoj Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.