Inovativni generator Slavoljuba Grujičića

BOR – Kuća penzionisanog inženjera mašinstva Slavoljuba Grujičića iz Bora godinama se snabdeva električnom energijom iz obnovljivih izvora, preko solarnih panela i vetro-generatora. Na ovaj sistem vezano je i grejanja prostorija, kao i svi ostali uređaji u kući. Jedan od problema sa kojima se suočavao u radi vetro-generatora je da neophodan broj obrtaja fabričkog generatora koji pogon dobija od elise koju okreće vetar mora da bude najmanje hiljadu i pet stotina. Kako bi poboljšao performanse ovog generatora, Slavoljub je sam, na osnovu svog iskustva i ideje, konstruisao i izradio jedinstveni, znatno bolji generator, kome je potrebno znatno manje snage i obrtaja od fabričkog.

Generator je osnova celog sistema. Nešto drugačiji generator koji sam uspeo da napravim proizvodiće između 20 i 25 kilovata trofazne struje, sa svega 250 koliko mu je potrebno. U poređenju sa fabričkim generatorom to je mnogo bolji učinak jer je njemu trebalo 1500 obrtaja, a dobijalo se oko 16 kilovata energije.“ – kaže Slavoljub Grujičić.

Princip rada povezan je sa magnetima novije genaracije, znatno jačim od klasičnih magneta.

„Rad generatora zasniva se na magnetnim poljima. Na rotirajućem deli raspoređeno je 12 magneta velike snage. Svaki od njih može da drži do 110 kilograma težine. Kada prolaze pored namotaja žice koja je na statoru, efekat je takav da se sa mnogo manje obrtaja dobija znatno više energije.“ – naglašava Grujičić.

Ne samo da je ovom generatoru potreban znatno manji broj obrtaja, već se dobija gotovo dvostruko više električne energije. Fabrički generator davao je 16 kilovata, dok je iskorišćenje koje je Slavoljub postigao znatno veće i dobija se oko 25 kilovata. Višak električne energije ići će u republički distributivni sistem.

„Kada budem postavio ovaj generator imaću svakog sata 30 kilovata električne energije, trofazne struje od 380 volti. Postigao sam dogovor sa Elektrodistribucijom da im dajem kompletnu proizvedenu energiju, da od nje oduzimamo struju koju ja potrošim, a da će mi razlika biti nadoknađena.“ – kaže Slavoljub Grujičić.

Još jedna prednost ovog generatora su njegove relativno male dimenzije jer su generatori koji se u svetu izrađuju sa ovim kapacitetom znatno veći i teži.

Inovativni genarator Slavoljuba Grujučića, 19.novembar 2018.(RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.