Inspekcijske službe u 2020. godini izdale 1651 prekršajni nalog

0

ZAJEČAR – Načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović istakao je na sednici Saveta da je zahvaljujući saradnji sa lokalnim samoupravama, njihovim inspekcijskim organima i sa komunalnom policijom, izuzetno mali broj inspektora uspeo da, pre svega preventivnim radom, na terenu ubedi pravna i fizička lica da poštuju propisane mere u borbi protiv kovida 19.

“U poslednja tri meseca, odrađene su 1362 zajedničke akcije. Bilo je i 12 prekršajnih prijava protiv lica koja se nisu pridržavala propisanih mera. Moram da napomenem da su sanitarni inspektori podneli najveći deo tereta. Primera radi, sanitarna inspekcija u toku prošle godine sa tri radnika za oba okruga odradila 6.000 predmeta samo za Zaječarski upravni okrug.”

U celoj Srbiji na terenu trenutno radi samo 93-oje sanitarnih inspektora i 22-oje na graničnim prelazima. Upravo je zato dr Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja najavio nova zapošljavanja u ovom sektoru.

“Već u februaru očekujemo novi konkurs za 34 nova radna mesta u sektoru za inspekcijske poslove. Sve to govori da prethodna godina sa angažovanjem sanitarne inspekcije je obeležila sigurno u istoriji rada ove službe jednu izuzetno tešku napornu, ali i sa velikim izazovima ispunjenu godinu.”

U prošloj godini sanitarni inspektori su na teritoriji zaječarskog okruga kontrolisali rad zdravstvenih ustanova gde je izvršeno 27 inspekcijskih nadzora i izrečeno 8 prekršajnih naloga. Od novembra su sanitarni inspektori kontrolisali i poštovanje mera protiv širenja korona virusa, a tokom obavljanja inspekcijskog nadzora, prema rečima Bistrice Mihajlović, rukovodioca grupe za sanitarni nadzor, na teritoriji okruga procesuirano je 14 objekata za koje su podnete prijave sudiji za prekršaje.

“Od tih 14 zahteva jedino je jedan zahtev rešen u Opštinskom sudu u Knjaževcu i preduzetnik koji je kršio mere za zaštitu od zarazne bolesti kovid 19 kažnjen je sa 65.000 dinara.”

Sanitarni inspektori će, prema najavama iz Ministarstva zdravlja, u narednom periodu pojačati kontrolu na skijalištima, u turističkim kompleksima, ali i svim sportskim objektima na teritoriji Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *