Revakcinacija kineskom vakcinom od desetog februara

BOR- Revakcina kineskim cepivom, protiv kovida 19 u Boru na punktu u Klubu za stara lica počinje od desetog februara. Za drugu vakcinu građani bi trebalo da se pridržavaju datuma koji je napisan na potvrdama prilikom prve imunizacije. Nije  određena tačna satnica, ali bi trebalo da dođu od osam do 18 sati. Razmak između dve vakcine nesme da bude manji od tri nedelje.

To bi bilo pravilo, nikako pre propisanog datuma, ali ako postoji razlog vakcina se može odložiti za neki dan“, rekla je dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

Uz revakcinaciju nastavlja se i redovna imunizacija. Gužve poslednjih dana na punktu u Klubu za stara lica su značajno smanjene, pojedinih dana daju se samo po tri vakcine. Iako je manji broj privaljenih, interesovanje građana ne opada.

Ne bih rekla da opada interesovanje, jer dobijamo informacije da su mnogi privaljeni, ali još uvek nisu dobili poziv od nadležnih republičkih službi. Sve se to radi u kordinaciji sa Institutom Batut i Zavodom za javno zdravlje Zaječar tako da ćemo prema rasporedu vakcinistai sve zainteresovane“, dodala je dr Vesna Radosavljević.

Iako vakcinacija traje više od mesec dana još uvek su prisutne brojne nedoumice. Jedna od njih je da li mogu da se vakcinišu osobe alergične na penicilin.

„Vakcinu mogu da prime ljudi alergični na penicillin, ukoliko nisu  imali tešku alergijsku reakciju, ali ne i oni koji su imali anafilaktički šok”, upozorila je građane dr Vesna Radosavljević.

U Boru je do sada protiv korona virusa vakcinisano blizu četiri hiljade građana, a tokom protekle nedelje na dva punkta imunizacija se obavljala sa tri vrste cepiva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *