Ishrana dece

BOR – Zdrav život,osim fizičke aktivnosti i dovoljno sna, podrazumeva i zdravu ishranu. Sticanje navika o pravilnoj ishrani treba da počne od malih nogu,a prema rezultatima brojnih istraživanja u Srbiji to nije slučaj.Deca do tri godine u Srbiji se generalno hrane nezdravo, a zabrinjava podatak i da majke prerano prekidaju dojenje.
Rezultati su zaista zabrinjavajući, jer pokazuju da majke nemaju dovoljno obrazovanja pre svega kada se govori o nemlečnoj ishrani.Potrebno je proširiti priču, edukovati majke o prednosti njihovog mleka, ali pre svega o katastrofalnom preranom uvođenju slatkiša i grickalica koje su pogubne po zdravlje beba“ , rekao je dr Goran Vukomanović, pedijatar.
Odgovornost za pravilnu ishranu dece,osim roditelja ,imaju i Ustanove za decu,obdaništa,u kojima deca svakodnevno provode deo dana i imaju nekoliko obroka.Prema prvilom utvrđenim standardima,u borskim vrtićima obroci su zdravi.
U borskim vrtićima obroci su zdravi,hrana je raznovrsna,sveža i zastupljene su sve namirnice neophodne za pravilan rast i razvoj dece:voće i povrće,mleko i mlečni proizvodi,meso i integralne žitarice.Posebno obraćamo pažnju ,prilikom pripremanja obroka, na količinu soli,šećera i masti.Obroci su uvek u isto vreme,što je takođe veoma bitno “ , kaže Milica Ogrizović ,saradnik za preventivnu zdravstvenu zaštitu u Predškolskoj ustanovi za decu „Bambi“ u Boru.
Istraživanje pokazuje da slatkiši, grickalice i brza hrana čine oko sedam odsto dečje ishrane, a sa povećanjem starosti deca sve više nezdravo hrane. Evidentne su i demografske i socioekonomske razlike. Deca iz urbanijih naselja, obrazovanijih i porodica sa višim primanjima se zdravije hrane nego deca koja dolaze iz porodica sa nižim prihodima, gde je obrazovanje majki niže ili deca iz ruralnih naselja u Srbiji. Zato je potrebno edukovati majke o prednosti njihovog mleka, ali pre svega o katastrofalnom preranom uvođenju slatkiša i grickalica koje su pogubne po zdravlje beba.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2sf3s1″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *