Ispravnost vode na javnim česmama u opštini Bor

BOR – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, voda sa devet javnih česama u opštini Bor nije ispravna za piće. Prema rečima nadležnih u Kancelariji za zaštitu životne sredine opštine Bor u vodi su pronađene fekalije, pa će česme biti adekvatno obeležene, a u narednom periodu biće preduzete i potrebne mere za sanaciju.

„Na osnovu ugovora koji ima budžetski Fond za zaštitu životne sredine sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, kontrolisan je kvalitet vode sa javnih česama u gradu i na selima, koje nisu pod ingerencijom JKP „Vodovod“. Rađeno je na 30 mernih mesta, a rezutati pokazuju da je voda sa devet česama neispravna. Voda nije ispravna na česmi kod vikendica u naselju Savača, u Banjskom polju, u Slatini – Štubej, na dve od tri česme u Homoljskoj ulici u Mesnoj zajednici Sever, u centru Šarbanovca, na kraju sela Bučje, i dve u Gornjanu – naselje Bele vode i ispred škole u Krušaru. Na osnovu ovih analiza vidi se da je najčešće zagađnje usled prisustva streptokoka fekalnog porekla kao i kolifornih bakterija istog porekla. Očekujemo stručno mišljenje i predlog mera sanacije od strane Zavoda, nakon čega ćemo preduzeti odgovarajuće mere“
– istakla je Ljiljana Lekić Džamić iz Kancelarije za zaštitu životne sredine opštine Bor.
 
Uzorkovanje vode za piće na javnim česmama radi se četiri puta godišnje. Postoji i mogućnost da se u slučaju potrebe od Zavoda za javno zdravlje zatraže i dodatne analize. Prema ugovoru, kontrola vode sa javnih česama obuhvata fizičko-hemijske i mikrobiološke analize.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2f25pc“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.