Istraživačka faza Projekta „Link UP ! Serbia“ u Negotinu

Negotin – Opština Negotin je uključena u istraživačku fazu Projekta „Link UP ! Serbia“, finansiranog sredstvima Austrijske razvojne saradnje, koji podrazumeva brojne aktivnosti u jednogodišnjem periodu, oktobar 2016-2017. godine. Tim povodom sa zvaničnicima opštine Negotin, kao jedne od dve moguće u izboru za dalje intervencije, sa preduzetnicima i institucijama koje su svoj privatan posao započele novcem iz inostranstva, razgovarali su Eva Kicler i Branislav Savić, predstavnici austrijske organizacije Međunarodni centar za razvoj migracione politike – ICMPD, članovi projektnog tima „Link UP! Serbia“.

Ideja samog projekta je snažnije uključivanje dijaspore, prvenstveno iz Austrije, u investiranje u biznis u Istočnoj Srbiji. „Sa 116.626 osoba, Srbi čine drugu najveću zajednicu stranih državljana koji borave u Austriji. Taj broj je mnogo veći kada se u srpsku dijasporu uračunaju i osobe srpskog porekla i oni koji su održali snažne veze sa Srbijom zbog svojih predaka. To se značajno odražava na protok doznaka iz Austrije. Primera radi njihova ukupna vrednost  poslata kroz zvanične kanale u 2015. godini se procenjuje na 356 miliona dolara. Srbija je zemlja u koju se šalje najveća količina doznaka kada se računaju monetarni odlivi iz Austrije. Prema podacima Svetske banke, lične doznake poslate u Srbiju čine 8,4% BDP-a ove zemlje“.

Prema rečima predstavnika ICMPD projektne aktivnosti su brojne i trebalo bi da istraže mogućnosti uspostavljanja finansijskih instrumenata i mehanizama koji bi mogli da olakšaju korišćenje doznaka i znanja za pokretanje produktivnih investicija u Srbiji.

Glavni cilj projekta “Link Up! Serbia” biće procena poslovnog okruženja za investicije dijaspore u Srbiji uz utvrđivanje nedovoljno iskorišćene investicione situacije i mehanizama koji bi se mogli pokrenuti da bi se iskoristile direktne investicije dijaspore. U širem smislu, projekat ima za cilj da podstakne privatne investicije u Srbiju, uključujući i one iz srpske dijaspore u Austriji, kao i da proširi mrežu priliva investicionog kapitala i mentorstva.

Kako bi se olakšala razmena informacija na regionalnom nivou, u Beču će biti organizovana i radionica sa oko 20 glavnih aktera iz državnih institucija i stručnjaka iz povezanih oblasti iz Zapadnog Balkana. Na temelju ovih zaključaka, dve opštine iz Srbije biće izabrane za dalje intervencije, navedeno je prilikom posete predstavnika austrijske organizacije Međunarodni centar za razvoj migracione politike – ICMPD opštini Negotin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *