Iz Bora upućen zahtev za poboljšanje uslova na univerzitetima u Srbiji

0

Tehnički fakultet u Boru prvi put u svojoj istoriji bio je domaćin sednice Senata beogradskog univerziteta, kojoj su prisustvovali rektori, prodekani i dekani četrdesetak visokoškolskih ustanova Srbije. Najznačajnije odluke odnose se na zahteve za poboljšanje uslova, čije ispunjavanje fakulteti traže više od godinu dana.  

BOR – Na Tehničkom fakultetu u Boru održana je sednica Senata Univerziteta u Beogradu, najvišeg stručnog organa visokih škola koje pripadaju ovom univerzitetu.

Osim odluka o visini školarine na pojedinim fakultetima i organizaciji visokoškolskih ustanova, među najvažnijim odlukama bila je ona koja se tiče zahteva koje su svi univerziteti uputili Vladi republike Srbije, u kojima se traži finansiranje stalnih troškova fakulteta, izdvajanje sredstava za uređenje i nabavku nove opreme koja je neophodna i usklađivanje zarada nastavnog kadra na fakultetima sa osnovnim i srednjim obrazovanjem. Ovi zahtevi upućeni su nadležnima prošle godine, ali za sada nikakvih pomaka nije bilo. Zbog toga će visokoškolske ustanove biti prinuđene da prekinu plaćanja pojedinih materijalnih troškova, dok se ne dođe do dogovore, rečeno je na sednici Senata.

„Mi smo u februaru na sednici Senata podržali ove zahteve i uputili ih tadašnjoj predsednici Vlade i ministarstvu prosveta i finansija, ali do danas nikakvog odgovora nije bilo niti nam se iko obratio. Današnje odluke idu u pravcu nekih nepopularnih mera koje će Univerzitet morati da preduzme, zbog toga što država ne reaguje na naše zahteve. One idu u pravcu neispunjavanja određenih obaveza prema nekim segmentima rashoda koje fakulteti treba da isplaćuju za svoje materijalne troškove, s obzirom da od potrebnih materijalnih troškova koje država treba da isplaćuje fakultetima, dobijamo negde između 10 i 20 posto. U narednom periodu tražićemo sastanak sa novim premijerom, kako bi videli da li nova Vlada ima mogućnost i želju da reaguje na ove naše zahteve i da razume i shvati da je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost naše zemlje.“ – rekao je dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Senata.

Ovakav sastanak prvi put je održan u Boru, na Tehničkom fakultetu, koji je jedini deo Beogradskog univerziteta koji nije smešten u  glavnom gradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *