Poseta Senata Beogradskog univerziteta kompaniji Srbija Ziđin Koper

0

Zajedničke aktivnosti između privrede i obrazovnih ustanova su veoma značajne za sticanje praktičnih znanja kog mladih. To se posebno odnosu na studente, a uslovi koji su za to stvoreni u Boru su odlični, rečeno je prilikom  posete pedesetak predstavnika visokoškolskih ustanova rudarskim pogonima u Boru.

BOR – Saradnja između značajnih privrednih kolektiva i visokoškolskih ustanova u Srbiji je veoma značajna, posebno za studente kako bi u praksi mogli da vide na koji način se primenjuju stručna znanja koja stiču na fakultetima, rečeno je prilikom posete prorektora, rektora i dekana, članova Senata Beogradskog univerziteta kompaniji Srbija Ziđin Koper.

Oni su imali priliku da posete površinski kop Veliki Krivelj i metalurške pogone u Boru. Prema rečima rektora Beogradskog univerziteta Vladana Đokića, najveće prednost borskog Tehničkog fakulteta, koji je jedini smešten van Beograda, je to što studenti mogu da obavljaju praktičnu nastavu u jednoj od najvećih rudarskih i metalurških kompanija sveta i steknu praktična znanja još u toku studija. Za to studenti koji su u Beogradu imaju malo mogućnosti.

„Drago mi je što sam došao u Bor, prvi put sam ovde. Ovo deluje fascinantno i u pogledu veličine i u pogledu načina na koji se radi. Generalno govoreći, Univerzitet ima problem što je malo i slabo povezan sa praksom. Fakultet u Boru ima tu mogućnost i privilegiju da ostvari kontakt sa privredom, sa velikim kompanijama, poput Srbija Ziđin Koper“, rekao je rektor Univerziteta u Beogadu prof. dr Vladan Đokić.

„I ja sam, na žalost, prvi put ovde, pre svega zato što sam geotehničar. Dobro je što su ljudi sa unverziteta došli da vide šta je sve Bor i šta se sve u Boru dešava. Žao mi je što češće ne dolazimo, ali se nadam da će Rudarsko-geološki fakultet nastaviti da školuje ljude koji će jednog dana raditi u Boru. Naši svršeni studenti, zahvaljujući programima stručne prakse i stipendiranja, mogu u roku tri meseca da nađu posao i to je ono što promovišemo prilikom upisa“, rekla je dekan Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Biljana Abolmasov.

Poseta kompaniji Srbija Ziđin Koper organizovana je posle sednice Senata Beogradskog univerziteta, koja je prvi put održana na Tehničkom fakultetu u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *