Izložba dagerotipija “Fotografije pre fotografija”

0

U galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru otvorena je izložba dagerotipija pod nazivom “Fotografije pre fotografija”. Dagerotipija je fotografska slika nastala na metalnoj ploči sa srebrnom površinom, nalik ogledalu, koji odlikuju fini detalji. Poštovaoci ove vrste umetnosti izložbu mogu da pogledaju u naredne dve nedelje.

BOR – Degerotipija je fotografska slika nastala u procesu koji je lansirao Luj Žak-Mande Dager1839. godine u Francuskoj.To je slika na metalnoj ploči sa srebrnom površinom nalik ogledalu,koju odlikuju fini detalji.

Svaka dagerotipija je unikatna i osetljiva,pa je treba čuvati u posebnoj kutiji. Dagerotipija je predstavljala  dominantan oblik portreta u prvim decenijama fotografije.Ove fotografije se vrlo retko izlažu ,kako bi se njihov vek što više produžio “ , kaže Milena Jokanović,autor izložbe.

Na ovoj izložbi prikazana je kolekcija degerotipskih portreta nastalih sredinom devetnaestog veka u različitim delovima sveta,kao i jedne od prvih fotografija nastalih na vrlo sličnim,ali znatno jeftinijim matalima i staklu.Na njima kvalitet slike nikada nije uspeo da dostigne onu finoću postignutu na srebrnoj površini dagerotipije.Borani ovu izložbu mogu da posete u naredne dve nedelje.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2tffrp“ allowfullscreen ]
Izložba dagerotipija “Fotografije pre… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *