Izložba „Rudarski identitet Franje Šisteka“ u Majdanpeku

0

MAJDANPEK – U majdanpečkom muzeju sinoć je otvorena izložba „Rudarski identitet Franje Šisteka“ jednog od najznačajnijih ljudi  u istoriji borskog rudarstva, o čijem životu i delu je govorila Suzana Mijić, autorka postavke, naglasivši pritom i snažan rudarski identitet Bora i Majdanpeka i vezu ova dva grada.

Kao i svaka izložba sa rudarskom tematikom i postavka o Franji Šisteku, prvom direktoru borskog rudnika, je privukla veliku pažnju Majdanpečana, koji su od autorke saznali i koju više o pokretanju prvog državnog rudnika   Kneževine Srbije, u Majdanpeku.

Zaista me raduje što je na otvaranje izložbe došao veliki broj Majdanpečana, posebno mladih ljudi, koji žele da saznaju nešto više o istoriji rudarenja na ovim prostorima“, rekla je Suzana Mijić, autorka izložbe.

Svi koji su propustili otvaranje izložbe moći će da je pogledaju u naredna tri meseca. Oni, pak, koji su sinoć bili u muzeju, mogli su, uz ostale eksponate, da vide i jednu vrednu i zanimljivu ikonu, ustupljenu samo za otvaranje postavke. Reč je o ikoni Svetog Prokopija, na kojoj su , pored sveca ,koji se smatra zaštitnikom rudara, u klečećem položaju, oslikani i Franja Šistek, Đorđe Vajfert, Ferdinand Gramberg i Feliks Hofman.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *