BOR, ZLOT-Porodica Bobana Petrijkića iz Zlota, sela u borskoj opštini, prošle godine je podigla malinjak od 50 ari i u njega uložila dve i po hiljade eura. Odlučila se za ovu voćnu vrstu iz više razloga.

Uzgoj malina je novina na ovim područjima. Odlučio sam se za nju, jer se najbrže vraća uložen novac. I već ove godine očekujemo, ako sve bude po planu, da će se uloženo isplatiti“, kaže Boban.

 Uloženi novac Bobanu  je počeo već da se isplaćuje. S obzirom na stanje u malinjaku i tržištu on je optimista, ali brine ga cena pošto je država najavila znatno manju od relane.

Očekujemo rod do 5,5 tona. Jedino cena od 150 dinara za kilogram nam odgovara. Sve što je manje, uzalud trud i muka. Priča se da će otkupna cena biti od 100 do 120. To nije dobro za srpsko voćarstvo“, rekao je Boban Petrijkić.

Iako još uvek nije siguran da mu je uzgoj maline ispravna odluka, planira da poveća površine. Uslova za to ima.

Videćemo možda  malinom zasadimo još 20, 30 ari. Možda neku drugu voćku. Ako ne bude dobra cena maline moraćemo da preoremo voćnjak“,  dodao je Petrijkić.

Posla u malinjaku ima mnogo i taj trud teško može da se naplati. Poljoprivrednici su toga svesni i uopšte ga ne uračunavaju u cenu. Ako se izuzme muka, da li maline mogu da omoguće  pristojnu zaradu.

Još uvek neznamo, jer nemamo stvarni  prihod. Pretpostavljam  da bi uz dobru  cenu mogli da obezedimo još jednu platu. Zato to i radimo“, rekla je Slađana Petrijkić.

Zlot, poznat po izvanrednim stočarima, polako postaje selo voćara koji gaje višnje, orahe kupine, šipurke. Očigledno da je lakše baviti se voćarstvom, nego stočarstvom. Manja su ulaganja,a do novca se brže dođe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *