IZOAR istraživao „Gde su mladi“ u Boru

0

Više od 70 odsto mladih planira da se iseli iz Bora, a blizu 80 odsto smatra da njihov uticaj ne postoji kada se donose važne odluke u gradu. To je samo deo rezultata do kojih je višemesečnim istraživanjem došlo borsko udruženje mladih IZOAR. Kako bi pomogli da se položaj mladih u gradu poboljša, planiraju nove aktivnosti zajedno sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, uz podršku Evropske Unije.

BOR – Od decembra 2023. do sredine februara tekuće godine Udruženje mladih u Boru IZOAR, sprovelo je istraživanje na osnovu kojeg je objavljena publikacija „Gde su mladi? Izveštaj o položaju i potrebama mladih u Boru“. Anketirani su mladi od 15 do 30 godina starosti o svim značajnim pitanjima koja se dovode u vezu sa položajem mladih u društvu, njihovim pravima i  potrebama, obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i bezbednosti.

Istraživanje je o potrebama i položaju mladih u Boru u kome smo saznali da položaj mladih nije baš na zavidnom nivou. Uvideli smo da su mladi zakonski zapostavljeni i da je potrebno da se malo više pažnje obrati na mlade. Konkretno, polovina mladih u Boru ne zna za Savet mladih u Boru, ili ne zna koja je njegova funkcija, što će biti naš naredni projekat. Pozabavićemo se Savetom mladih u Boru, kako bi se neke stvari promenile na bolje i mladi mogli da prepoznaju tu instituciju kao jedno telo koje može da ih poveže sa drugim značajnim institucijama radi pomoći u realizaciji njihovih ideja. Mi ćemo 15. juna u borskoj biblioteci organizovati Okrugli sto gde ćemo pričati o Savetu za mlade i gde će prisustvovati predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije kako bi se bolje upoznali sa položajem mladih u našem gradu i pomogli da se taj položaj popravi“, najavila je Milica Begović, potpredsednica Upravnog odbora IZOAR – a.

Lokalnu inicijativu „Mladi se pitaju“ u okviru projekta „Dijalozi sa mladima 2.0“, sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije, a podržava Evropska Unija u okviru Erasmis plus projekta. U okviru ove inicijative, mladi iz udruženja IZOAR baviće se Savetom za mlade u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *