Izolacija za kovid pacijente

BOR – U zavisnosti od opšteg stanja organizma oboleli od korona virusa mora biti u izolaciji. Ukoliko je blaža klinička slika bolesti pacijent će biti u takozvanoj kućnoj izolaciji, srednje teški i teški slučajevi se hospitalizuju.  U Opštoj bolnici u Boru, trenutno su tri odeljenja u kovid sistemu. Ekstremno teški slučajevi šalju se na dalje zbrinjavanje u kovid bolnicu po rejonizaciji. Ukoliko se pojave simptomi koji ukazuju na infekciju koronom važno je da se takva osoba na vreme obrati lekaru, jer se sa svakim odlaganjem zdravstveno stanje može značajno pogoršati.

Svi koji su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom su u riziku od oboljevanja, posebno ukućani. Inficirana osoba i u prvih nekoliko dana do pojave simptoma, takođe može zaraziti ostale. Epidemiolozi savetuju da svi kontakti budu 14 dana u izolaciji.

Nakon preležane korone epidemiolozi kažu da nije potrebno raditi kontrolni pregled, nije potrebna izolacija i osoba se ne leči.

Takođe i ukućanima osobe koja je preležala kovid infekciju, ukoliko nisu imali ili nemaju simptome ove bolesti, se ne savetuje testiranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.