Izrada Generalnog regulacionog plana Brestovačka Banja – Borsko jezero

0

BOR – Turistički potencijal opštine Bor je ogroman, ali decenijama unazad nedovoljno iskorišćen. Kako bi se unapredile i tačno definisale mogućnosti gradnje na dve najvažnije turističke lokacije, Borskom jezeru i Brestovačkoj Banji, Opština Bor je počela izradu generalnog plana regulacije ovog područja.

Ovaj dokument sadržaće detaljan plan mogućnosti gradnje i korišćenja zemljišta, mogućnosti za izgradnju stambenih i turističkih objekata, infrastrukture, puteva, vodovoda i kanalizacije.

„Prostornim planom je predviđeno da se takav dokument izradi za područje Brestovačka Banja – Borsko jezero. Cilj je da se unapredi ovaj prostor koji bi se koristio u turističke svrhe i da bi se kontrolisala gradnja. Kada budemo davali projektni zadatak moramo dobro da osmislimo zahteve jer ovakvi planski dokumenti važe dug vremenski period. Građevinske dozvole će za fizička i pravna lica moći da se dobijaju tek nakon njegove izrade. Svi koji su do početka 2014. godine dobili građevinsku dozvolu, moći će da nastave gradnju. Dalja gradnja treba da unapredi postojeću prirodnu okolinu, ne da je ošteti. Predvidećemo korišćenje prirodnih građevinskih materijala. Očekujemo da će kompletan postupak biti završen za godinu dana.“ – kaže Dragan Jelenković, načelnik Odeljenja za urbanizam Opštine Bor.

Nakon što su odbornici SO Bor usvojili odluku o izradi generalnog regulacionog plana, sledi raspisivanje javne nabavke za izradu plana, izbor najboljeg ponuđača, koji će na osnovu planova i zahteva koje opština dostavi, izraditi i predstaviti javnosti generalni regulacioni plan. Posle toga sledi javna rasprava i ulazak u skupštinsku proceduru. Tek posle njegovog usvajanja biće moguće dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju objekata na Jezeru ili u Brestovačkoj Banji.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2y3l3u“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *