BOR – Na platou Doma kulture u Boru, održana je javna debata “Kako živeti na kontaminiranom području?” u organizaciji Asocijacije za razvoj grada.

Povod za debatu su rezultati desk analize koju je u prethodnom periodu prikupila ova organizacija. Analiza je obuhvatila podatke iz zakona o zaštiti životne sredine, o zagađenju vazduha u Boru u poslednjih pet godina kao i uticaju i posledicama prekomernog zagađenja na zdravlje stanovništva. Između ostalog, rečeno je da je studija koju su uradili stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ potvrdila da postoje ozbiljni nedostaci upravljanja kontaminiranim područjem Bora i okoline i da sve to u značajnoj meri ugrožava zdravlje meštana ovog dela Srbije.

Neadekvatno sprovođenje važećih propisa, kao i nedovoljno jasna podela uloga i odgovornosti nadležnih institucija u oblasti životne sredine i zdravlja znatno usporavaju i onemogućavaju primenu ekoloških propisa i standarda u rudarskom Boru, čulo se na debati.

Sa javne debate „Kako živeti na kontaminiranom području?”, između ostalog preporučeno je da se pod hitno donesu strateška dokumenta i planovi mera za smanjenje aerozagađenja, da se izgrade multisektorski kapaciteti za zdravo okruženje, kao i da se u rešavanje ovih problema pristupi sveobuhvatno od vrha vlasti do lokalnih organa i institucija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *