Javna tribina o očuvanju park šume „Kraljevica“ privukla veliku pažnju Zaječaraca

ZAJEČARA – Tribina o park šumi Kraljevica iznad Zaječara privukla je veliku pažnju Zaječaraca. Najviše reči bilo je o tome kako zaštiti prirodne, istorijske i kulturne vrednosti, kao i biodiverzitet Kraljevice, ali i o tome koliko se poštuju i kako sprovode aktuelne mere zaštite i urbanistički planovi ovog prostora. O ovim temama govorili su: dr Miodrag Velojić, geograf, Nikola Stanojević, inženjer ekologije i mr Nebojša Simeonović, nekadašnji predsednik opštine Zaječar, koji je istakao da Kraljevica predstavlja pluća Zaječara i da je od neprocenjive važnosti za građane Zaječara.

Ona daje svežinu Zaječarcima, omogućava im da šetaju, da se bave sportom i Kraljevica je značajna, ne samo za sadašnju generaciju Zaječarca, već je to bila od 1920.godine, kada je u vreme predsednika opštine Milana Miljkovića posađena, a značajna je i za generacije koje dolaze”, rekao je Simeonović.

Organizator ove javne tribune bila je Zaječarska inicijativa, Danko Nikolić ispred organizatora istakao je da je ovo samo jedna u nizu akcija koju će ova organizacija prirediti sa ciljem očuvanja park šume Kraljevica.

Ovakve panel diskusije su sigurno jedan korak, deo puta da se Kraljevica bolje zaštiti. Mi smo i večeras čuli, a znali smo to i pre ovoga da postoji nekakav akt o zaštiti Kraljevice iz sedamdesetih, da je potvrđen devedesetih i da je validan i danas, ali da u celoj toj priči nešto manjka, odnosno da se taj akt uopšte ne primenjuje kako treba. Ova akcija i panel diskusija je način da se o tome razgovor, da se nateraju nadležni da poštuju ranije donete akte, ili da ih poboljšaju, ako misle da nisu dobri, jer je Kraljevica jedan resurs koji je na pet minuta od centra grada i koji je Zaječarcima izuzetno važan”, rekao je Nikolić.

Akcija „Kraljevica za sve nas“ Zaječarske inicijative, finansira se sredstvima USAID-a, a realizuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: saradnjom do demokratskog razvoja Srbije“, koji se sprovodi u saradnji sa BOŠ-om, BFPE-om i BIRN-om.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *