Javno – privatno partnerstvo radi turista i razvoja turizma

KNJAŽEVAC – Iako deluje kao malo i sasvim obično selo, Donja Kamenica u opštini Knjaževac, predstavlja sredinu u kojoj su se zarad razvoja turizma uspešno ujedinili javni i privatni sektor. Nakon dve godine uspešnog zajedničkog rada Turističke organizacije Knjaževca i firme „Recika“, turisti na putu ka Skijalištu na Staroj planini, u Donju Kamenicu rado svraćaju, privučeni krajolikom, kulturno-istorijskim znamenitostima, ali i ponudom kožnih aksesoara. Firma „Recika“ proizvodi i predmete od kože i lake predmete od drveta, a prostor gde bi to bilo izloženo i dostupno turistima, Turistička organizacija opštine Knjaževac iskoristila je za otvaranje turističkog info punkta.

„To je deo javno privatnog partnerstva. Mi kao firma u susednoj prostoriji imamo proizvodnju svih ovih predmeta od kože i drveta pa nam se javila potreba da na jednom mestu sve to izložimo i turistima pokažemo proizvode, a Turističkoj organizaciji bila je potrebna suvenirnica. Takođe, bilo je potrebno da neko ovde uvek bude dostupan i da može da otvori crkvu i pusti turiste da obiđu, ali i da im nešto o crkvi kaže i da im objasni sve ono što mogu da vide. Ušli smo u to partnerstvo, spojili dobro i korisno, i evo uspešno funkcionišemo već dve godine“, rekao je Oliver Jelenković, direktor preduzeća „Recika“ u Donjoj Kamenici.

 Osim zbog prirode i suvenira, turisti ovo selo obilaze i zbog Crkve Presvete Bogorodice iz XIV veka, koja je sada dostupna svima koje put nanese u Donju Kamenicu.

„To je period kada je Bugarsko carstvo vladalo ovim prostorima. Zbog toga se smatra da je izgradnju crkve ktitorima dozvolo Mihajlo, koji je bio ili sin bugarskog cara Mihajla Šišmana ili unuk Mihajla Asena. Što se tiče same crkve, ona je specifičnog izgleda jer ima dve kupole koje su atipične za ove prostore, odnosno za crkve ovde. Ulaz u crkvu kompletno je posvećen Presvetoj Bogorodici, prati priču od vesti da će Joakim i Ana dobiti ćerku Mariju i nastavlja se dalje“, kaže Miloš Golubović, turizmolog.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Bobana Markovića, ovakva saradnja veoma je značajna za razvoj turističke ponude opštine Knjaževac. Značaj ruralnog turizma za ovu opštinu je veoma veliki, jer Knjaževac ima skoro 90 sela, pa je sve više meštana koji poslovanje okreću upravo turistima i razvoju ponude koja privlači domaće i inostrane goste. Prema rečima meštana u selu Donja Kamenica, ovim putem osim domaćih turista, najviše iz Vojvodine, najčešće prolaze Bugari i Rumuni.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.