Jeftinije usluge Geodetskog zavoda

BOR, SRBIJA – Republički geodetski zavod usvojio je novi pravilnik, prema kome su smanjene pojedine takse koje su građani plaćali i uvedene dve nove kategorije.

Najviše je snižena taksa za upis zabeležbe postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju koja je iznosila 6.700 dinara, a od 9. januara će biti 3.000 dinara.

Jedna od najznačajnijih je taksa za promenu imaoca prava na nepokretnosti, koja se najčešće primenjuje prilikom kupoprodaje nekretnine, i snižena je sa 8.600 na pet hiljada dinara. Ovu taksu plaćala su sva lica koja kupe stan ili kuću i po zaključenju ugovora žele da nekretninu i u službi za katastar nepokretnosti prebace na svoje ime. Prema rečima nadležnih u Republičkom geodetskom zavodu, ova promena je važna zbog očuvanja prava vlasništva nad nepokretnostima.

Smanjena je i taksa za sprovođenje promena na zemljištu deobom parcele koja je sa 5.300 dinara umanjena na četiri hiljade. Niže su i takse za upis posebnog dela objekta sa upisom imaoca prava.

Dve nove kategorije kojih do sada nije bilo u pravilniku su invalidna lica i supružnici koji su zajedno potpisali kupoprodajni ugovor. Za obe kategorije se taksa za upis nepokretnosti smanjuje sa više od osam hiljada na svega 300 dinara.

Prema saopštenju Republičkog geodetskog zavoda supružnici su i do sada mogli da se zajedno upišu kao vlasnici na nepokretnosti, ali nisu bili prepoznati kao posebna kategorija korisnika usluga katastra, pa su plaćali pun iznos taksi.

Ovakvu novinu Republički geodetski zavod je uveo uz podršku Svetske banke sa ciljem da se doprinese rodnoj ravnopravnosti i poveća broj žena upisanih u katastar, jer se često dešava da supružnici zajednički otplaćuju rate kredita, ali se u kupoprodajnom ugovoru nalazi samo muževljevo ime, pa se, samim tim, samo on i upisuje u katastar kao vlasnik neokretnosti. Na taj način vlasništvo supruge nad imovinom katastru ostaje nevidljivo, a kao i njena prava, što ima kompleksne posledice u slučaju podele imovine.

 

Jeftinije usluge geodetskog zavoda, 8. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *