BOR – Primena  nove liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, koju je doneo Republički fond za zdravstveno osiguranje, počela je da se primenjuje od  1. januara ove godine. Nova lista sadrži oko 250 novih lekova, uglavnom generičkih, čime je, osiguranicima omogućena veća  dostupnost  lekova  različitih proizvođača, ali i dostupnost nekih potpuno novih lekova za lečenje Parkinsonove bolesti i šizofrenije. Za skoro polovinu od ukupnog broja  medikamenata, cene su u ovoj godini snižene  u proseku  do 40 posto  u odnosu na cene koje su važile u 2014. godini. Snižene su cene u svim terapijskim grupama, pa će primena ove liste usloviti značajno manja izdvajanja za lekove.

„Mnogo je lekova koji su  pojeftinili  ili  je smanjena participacija a prednjače  antibiotici  i lekovi za kardiovaskularne bolesti , kao što je  karvileks ili plaviks na primer. Pa ipak jeftiniji lekovi ne nose  rizik da do nestašice dođe jer  postoji dogovor između proizvođača i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje“
, kaže  mr. ph. Snežana Janković.  
 
Pre ovog pojeftinjenja  Srbija je imala najskuplje  lekove u regionu, a ovim pojeftinjenjem , pored građana uštedeće i RFZO, koji za lekove na recept godišnje izdvaja oko 30 milijardi dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *