Jelena Jovanović, jedina žena varilac u RBM-u

MAJDANPEK- Reči zavarivač, varilac teško se podvode pod ženski rod. Još teže, tačnije, još ređe se u svakodnevnom životu sreću žene varioci. Jelena Jovanović, radnica Proizvodnih usluga Rudnika bakra Majdanpek, jedna je od njih.

“Već punih 35 godina radim ovaj posao, za koji sam se, inače i školovala i ne vidim ništa neobično u tome, iako znam da tako mnogima izgleda.” priča Jelena i dodaje da bi verovatno odustala još u samom početku da nije kolega sa kojima radi.

“Iako se uzajamno veoma poštujemo, ipak posao ne delimo na muški i ženski. Ne može se reći da je lak posao, ali sam se pronašla u njemu i uskoro ću i u penziju”.

Jelena je i jedan od ovogodišnjih dobitnika septembarske nagrade, najvišeg priznanja opštine Majdanpek, koju je, kako u obrazloženju stoji, dobila za dugogodišnji humanitarni rad i aktiovnosti na ukrašavanju prostora dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Majdanpeku.

“Svoju kreativnost uočila sam nakon što sam dobila unuke kojima sam želela da ukrasim sobu. Od stiropora sam rezala i radila likove iz bajki koji su mi se učinili da bi mogli da unesu malo radosti i kod dece koja, na žalost, moraju da provedu neko vreme u bolnici. Sledeće što nameravam jeste i ukrašavanje Dečje bolnice u Kladovu.” kaže Jelena, koja na pitanje gde sebe vidi u penziji, odgovara kratko: sa svojim unucima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *