Subvencijama za novozapošljavanje u Boru uposleno 46 teže zapošljivih lica

BOR – Jedna od firmi koja je uz pomoć subvencija za novozapošljavanje teže zapošljivih lica i drugih aktuelnih mera Nacionalne službe zapošljavanja, ove godine uposlila nove radnike, jeste Hotel „Albo“ u Boru.

Ove godine prvi put koristimo program koji je trenutno aktuelan, a to su subvencije koje se dobijaju za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih. Konkretno mi smo koristili za dva lica, koja su duže od 18 meseci na evidenciji nezaposlenih. Prethodno smo koristili i program stručne prakse koji je po meni vrlo interesantan i dobar za poslodavca jer za period od šest meseci koliko lice pohađa stručnu praksu, poslodavac može videti da li je to lice dobro za taj posao i eventualno ukoliko ima kasnije potrebe, on ima oformljenog radnika za mesto za koje se to lice obučavalo“, kaže Aleksandra Stanković, direktor Hotela „Albo“ u Boru.

Na ovaj način u hotelu je zaposlena spremačica. Apliciranjem za subvenciju za novozapošljavanje i programom za sticanje praktičnih znanja uposlen je još jedan radnik.

Mi smo za jedno lice koristili oba programa. Po jednom programu u obavezi smo da držimo to lice godinu dana u radnom odnosu, s tim što za prvih šest meseci zavod refundira neto zaradu i doprinose, a drugi program odobrava jednokratnu novčanu pomoć od 150. hiljada dinara“, dodaje Aleksandra Stanković, direktor Hotela „Albo“ u Boru.

Prema rečima nadležnih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje interesovanje poslodavaca za ovaj konkurs, ove godine je veliko.

Po programu novozapošljavanja na novootvorenim radnim mestima za teže zapošljiva lica u ovoj godini je odobreno 46 subvencija, 17 iz republičkog i 29 iz budžeta grada, po Lokalnom akcionom programu zapošljavanja. Zaključivanje ugovora je još uvek u toku, a trenutno je ostala subvencija za još jedno lice. Benefit za poslodavca, uz obavezu da zaposli radnika na neodređeno vreme na godinu dana i plaća mu doprinose i zaradu, je subvencija od 150 hiljada dinara, a za radnika – što je na taj način došao do posla“, ističe Snežana Mladenović – Spasić, organizator programa zapošljavanja filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru.

Konkurs za novozapošljavanje teže zapošljivih lica otvoren je do 30. novembra, a pravo da se prijavi ima još jedan poslodavac, koji će moći da uposli jednog radnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *