Još 32 osobe na stručnoj praksi

BOR-U gradskoj upravi u Boru danas su podeljeni ugovori osobama koje će šest meseci biti angažovane na stručnoj praksi u javnom sektoru. Kod sedam poslodavaca radiće ukupno 32 osobe, sa srednjom 23, dva sa višom i sedam sa visokom stručnom spremom. Najveći broj angažovanih na stručnoj praksi je u gradskoj upravi, zatim Turističkoj organizaciji, Centru za socijalni rad, Javno komunalnim preduzećima Treći oktobar,  za stambene usluge I u Toplani.

“Ovo je već postala tradicija i dobro je što je tako. Mladim ljudima je potrebna praksa da bi lakše našli stalni posao”, rekla je Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

Za meru stručne prakse iz gradskog budžeta opredeljeno je pet miliona dinara. Visina mesečne naknade, u zavisnosti od stručne spreme, iznosi od 20 do 25 hiljada dinara.

“Zaista mi je drago što smo počeli ovaj program pre četiri godine.Jedan smo od retkih gradova u Srbiji koji stručnu praksu nastavlja i dalje. Verujem da će se iz gradskog budžeta narednih godina izdvajati još više novca za zapošljavanje”, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Nakon šest meseci poslodavac nije u obavezi da zaposli osobe na stručnoj praksi. Ipak, u prethodne četiri godine trećina od oko 120 mladih Borana je uspela da dobije  stalno zaposlenje. Osim mere stručne prakse Grad Bor finansira javne radove i meru samozapošljavanja. Uz pomoć republike u narednom periodu još 15 mladih ljudi imaće mogućnosti da započne sopstveni biznis.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *