„Kafić“ u jami Borskog rudnika posetilo više od pet hiljada ljudi

0

BOR – Posle šest godina, od kako je, na ideju rukovodstva RTB-a Bor, rudarska „kancelarija“ na početku 11. horizonta, na 389 metara pod zemljom u jami borskog rudnika, pretvorena u klub, ovu podzemnu salu, uređenu drvenim klupama i stolovima, do koje se spušta rudarskim liftom, a koja je vremenom popularno nazvana „kafićem“, posetilo je više od pet hiljada ljudi. Na dugačkom spisku posetilaca, osim znatiželjnih Borana su i građani drugih gradova iz zemlje i inostranstva, ali i brojni državnici, ambasadori, predstavnici stranih kompanija, glumci, pevači, sportisti i druge poznate ličnosti. Pozitivne utiske silaska do popularnog kafića u jami i nova saznanja o rudarstvu u Boru, poneli su učesnici brojnih seminara, evropskog rudarskog foruma, raznih simpozijuma i savetovanja. „Kafić“ su posetile brojne delegacije evropskih zvaničnika, studenti kao i stručnjaci iz raznih oblasti, ne samo rudarstva.

Kafić u borskoj jami, kao nezaobilazna turistička atrakcija, ne samo da je obogatio turističku ponudu Borske opštine, već i ponudio „priču“ iz prve ruke o tome gde i kako se kopa bakar. Uz propisnu zaštitnu opremu, posetioci dobijaju sve informacije u vezi sa rudnikom i rudarima, a u prilici su da vide i brojne rudarske eksponate i opremu, izložene u hodniku ispred kafića.

Zadovoljstvo ovim nesvakidašnjim iskustvom, a uobičajenom aktivnošću borskih rudara, koji su u potrazi za rudom u međuvremenu sišli još dublje, na 700 metara od svetlosti dana, potvrđuje i debela knjiga zapisanih utisaka. Zainteresovani za posetu Kafiću prijavljuju se u Turističkoj organizaciji Bor, koja prijavu prosleđuje protokolu RTB-a, a protokol upravi Jame. Poseta se obavlja po propisanoj proceduri iz bezbednosnih i zdravstvenih razloga, zahvaljujući kojoj proteklih godina nije došlo ni do jedne nemile situacije. Pošto je reč o svojevrsnoj promociji Rudarsko topioničarskog basena Bor, rudarstva i rada u rudniku, posete kafiću u jami koji je nesumnjivo doprineo boljem upoznavanju ni malo lakog rudarskog poziva, se još uvek ne naplaćuju.

„Kafić“ u jami Borskog rudnika posetilo više od 5000 ljudi, 31. januar 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=Go9x7U8Rh5E

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *