BOR – Grad Bor je prošle godine neprimetno obeležio stotinu godina igranja fudbala, odnosno osnivanja prvog fudbalskog kluba. U ovom periodu bilo je uspona i padova. Fudbalski klub Bor je 1968. godine igrao finale Kupa Srbije sa Crvenom zvezdom i bez obzira na poraz plasirao se u Kup UEFA. Od 1968. do 1975. godine Bor je igrao u najjačem rangu takmičenja u tadašnjoj Jugoslaviji. Poslednji veći uspeh zabeležio je krajem devedesetih kada je stigao do 16-tine finala, gde je poražen od Crvene zvezde.

Ali, finansijski problemi i nenamensko trošenje novca, doveli su raspada OFK Bora i prestanka rada 2017. godine. Iste godine formiran je novi klub Bor 1919, koji je morao da krene iz najnižeg ranga, a trenutno se takmiči u Timočkoj zoni Istok.

Budžetska inspekcija je kontrolisala trošenje novca izdvojenog za sufinansiranje OFK Bora u 2015. godini, a izveštaj o ovoj kontroli dat je odbornicima Skupštine grada na usvajanje u okviru godišnjeg izveštaja o radu budžetske inspekcije prošle godine.

Prema ovom izveštaju, u 2015. godini tadašnja opština Bor je za sufinansiranje Omladinskog fudbalskog kluba Bor izdvojila i prebacila više od tri miliona dinara i 200 hiljada dinara. U tom periodu je sredstvima kluba raspolagao Žarko Petrović.

U toku ovih 12 meseci nenamenski je, prema izveštaju budžetske inspekcije, potrošeno približno dva miliona 950 hiljada dinara, odnosno nisu opravdane, koje je OFK Bor bio u obavezi da vrati u budžet Bora, što nikada nije urađeno.

Nenamenska potrošnja i zloupotreba sredstava odnosi se pre svega na nabavku opreme, ugovaranje usluga prevoza i ishrane fudbalera i uplate pojedinim udruženjima. Tako je početkom aprila 2015. godine, plaćeno 170 hiljada dinara za prevoz od Bora do Paralije u Grčkoj, ali nije dokumentovano da li je usluga zaista izvršena. Ne postoji ni spisak putnika, niti izveštaj o realizovanom programu. Ugovor i račun potpisao je Žarko Petrović. U istom periodu, OFK Bor je na račun borskog SUBNOR-a prebacio 200 hiljada dinara, a razlog za to nije dokumentovan. Oprema je nabavljana uglavnom od dva preduzeća iz Donje Mutnice, „Axel Frame“ i „M-direzione“ ukupne vrednosti približno dva miliona dinara, a sa prvim preduzećem zaključen je i ugovor na 390 hiljada dinara o ishrani igrača svih selekcija za sezonu jul – decembar 2015, za sve utakmice prvog tima koje su igrane van Bora. Za ove ugovore, iako je bilo neophodno, nije urađena javna nabavka, dokumentacija nije potpuna, a roba je uglavnom plaćana avansno, bez postupka nabavke, ugovaranja roka isporuke i bez garancije dobavljača da će robu isporučiti u dogovorenom roku, mišljenje je budžetske inspekcije, tako da pravdanje utroška ovih sredstava nije prihvaćeno.

Po dokumentaciji koju je OFK Bor dostavio budžetskoj inspekciji, Žarko Petrović nije imao pravo da zaključuje ove ugovore, već samo da izvrši plaćanje.

Između ostalog, utvrđeno je da OFK Bor nije podneo APR-u završne račune za 2015. i 2016. godinu, što je bio u obavezi da uradi zbog čega je poreskoj upravi u Boru podneta prijava, a krivična prijava pokrenuta je protiv odgovornih lica u klubu zbog sumnje na zloupotrebu budžetskih sredstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *