BOR – Obeležavanje ovogodišnjih „Dana knjige“ u borskoj Narodnoj biblioteci nastavljeno je predavanjem „Kako književnost izaziva smeh?“ u okviru ciklusa „Pripitomljavanje književnosti“ koji je 2011. godine pokrenuo Goran Milenković.

Koristeći dugogodišnje iskustvo predavača, prof. dr Goran Maksimović,  književni istoričar, kritičar, esejista i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, pokušao je da otkrije kako književnost izaziva smeh i postoji li u nauci o književnosti neka sistematizacija načina i postupaka, žanrova i podžanrova proizvođenja smeha kod čitalaca.

„Ima više umetničkih postupaka koji su veoma efikasni za izazivanje smeha, a jedan od najvažnijih je postupak komičnog preuveličavanja, kada neku pojavu iz realnog života preuveličavamo kroz karikaturu, hiperbolu, do takvih razmera da ona postane smešna za sve, i one koji je gledaju i one koji o njoj razmišljaju“ – istakao je prof. dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Predavanje „Kako književnost izaziva smeh?“ nastavak je ciklusa „Pripitomljavanje književnosti“ koji je 2011. godine pokrenuo Goran Milenković.

Dani knjige u borskoj Narodnoj biblioteci biće nastvljeni u četvrtak, u 13 časova, predstavljanjem romana Armagedon, Vlade Arsića a do kraja ove književne manifestacije Borani će biti u prilici da osim poznatih književnih stvralaca za decu i odrasle, vide i nekoliko zanimljivih izložbi.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2sjhuu“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *