Vlada će pomoći obnovu šuma

0
BOR – Prilikom posete šuma u okolini Boljevca i Rtnja, koje su pogođene nepogodama krajem prošle godine, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da će Vlada Srbije pomoći u saniranju štete procenjene na 486 miliona dinara i dodala: „Šteta jeste velika i materijalno i u smislu rada koji treba uložiti da bi se sanirala. Doneli smo akcioni plan na osnovu koga ćemo postupiti u narednim godinama.
Područje istočne Srbije krajem prošle godine zadesilo je kažu meteorolozi ledolom koji se događa jednom u stotinu godina i koji je izazva pucanje grana i stabala.
Saša Stamatović direktor Uprave za šumeje rekao: „Ukupan fond za održavanje šuma predviđen za ovu godinu je 480 miliona dinara, a značajan deo biće usmeren na sanaciju štete od ledoloma. Moramo da uložimo u izgradnju puteva, a u jesenjem periodu pristupićemo sadnji i setvi semena. Jedna od najznačajnijih mera biće zaštita četinarskih šuma“.
Ministarka Bogosavljević Bošković je naglasila da država inače planira povećanje udela šumarstva u ukupnom privrednom i ekonomskom razvoju društva, međutim kvalitet naših šuma nije na zavidnom nivou, jer dve trećine tog pokrivača čine niske šume, koje su krajem prošle godine najviše i stradale.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2sjhwk“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *