BOR – Strateški plan razvoja rudarstva i povećanja proizvodnje bakra u RTB-u Bor zasniva se na milijardu i trista miliona tona overenih bilansnih rezervi rude bakra. Za povećanje kapaciteta eksploatacije rude, uz nabavku nove rudarske mehanizacije potrebna je i rekonstrukcija i nabavka nove flotacijske To praktično znači novi razvojno – investicioni ciklus u kombinatu bakra, a dugoročno planiranje proizvodnje u RTB-u Bor u narednih deset do petnaest godina baziraće se na površinskom otkopavanju, podzemnoj eksploataciji, otvaranju novih rudnika i primeni novih tehnologija u rudarstvu i metalurgiji. Velika očekivanja su od rudnika „Cerovo“.

„Sa osiromašenjem rudnih ležišta u svetu i razvojem nauke i tehnike, ekonomski značaj rudnih ležišta Bora i Majdanpeka biće sve veći, pa zato ležišta u Boru i Majdanpeku predstavljaju veliki privredni potencijal naše zemlje koji treba, u okviru strateškog razvoja, najracionalnije iskoristiti. Rudne rezerve bakra u eksploatacionim zonama Bor i Majdanpek su ozbiljno istražene. RTB Bor ima evidentirane geološke rezerve veće od 2,6 milijardi tona rude od čega overene bilansne rudne rezerve sa stanjem radova 31. decembra 2014. godine iznose više od 1,3 milijarde tona, sa oko pet miliona tona bakra u rudi. U povećanju rudarske proizvodnje oslanjamo se na rudnike „Cerovo“ Rudnik bakra „Cerovo“ sa ležištima “Cerovo 2″, „Cerovo Primarno“ i „Drenova“ i kapacitetom od 2,5 miliona tona rude godišnje u prvoj fazi, prelaznim kapacitetom od 5,5 do konačnog kapaciteta od 12 miliona tona rude godišnje u drugoj fazi, Rudnik bakra „Veliki Krivelj“ sa kapacitetom od 10,6 miliona tona rude godišnje i ležište „Južni revir“ sa kapacitetom od 8,5 miliona tona rude godišnje u prvoj fazi i kapacitetom od 11 miliona tona rude godišnje u drugoj fazi.“, kaže Dimča Jenić, direktor za investicije i razvoj RTB-a Bor

Do 2021. godine planirano je uklanjanje više od 520 miliona tona jalovine i prerada 220 miliona tona rude sa srednjim sadržajem 0,316 odsto bakra iz ležišta „Cerovo“, „Veliki Krivelj“, „Jama“ i „Južni revir“. Ukoliko plan bude ispunjen, od 2017. godine RTB Bor će proizvoditi oko 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje, što je dovoljno za rad nove topionice, predviđeno je ovim strateškim dokumentom.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2sji01″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *