Kako sprečiti alergije?

BORVisoku temperaturu koju nam je donelo leto, teško podnose hronični bolesnici i starije osobe, a ona predstavlja veliki napor i za organizam mladih, zdravih ljudi. Duži boravak na suncu može dovesti do dehidratacije organizma, sunčanice i toplotnog udara, ali i izazvati reakcije na koži. Alergija u vidu crvenila, svraba, osipa, mehurića i čvorova na koži nije samo neprijatna, već i bolna pojava koja može biti uzrok i ozbiljnih zdravstenih problema.

„Postoje primarne ili idiopatske reakcije na sunce kao što su polimorfna svetlosna erupcija i solarna urtikarija. Polimorfna svetlosna erupcija uglavnom se javlja kod mlađih osoba, žena od 25 do 40 godina, na otkrivenim delovima tela, u vidu svraba, plikova ili osipa, a nekad to mogu biti i hemoragične lezije. Drugi najučestaliji vid alergije je Solarna urtikarija, kod koje se osip i plikovi javljaju u roku od nekoliko minuta od izlaganja sunčevoj svetlosti, ali se ona brzo gubi, odnosno promene se mogu povući u roku od 24 sata. Ovaj vid alergije često se ne razlikuje od opekotina od sunca, kaže dr Ljubica Milošević, dermatovenerolog u borskom Domu zdravlja.

Kada je u pitanju sklonost ka alergijama, stručnjaci smatraju da je čak 50 odsto alergija na sunce nasledno, kao i da su reakcije na sunčevu svetlost iako češće kod osoba svetlije puti, moguće kod svih tipova kože. Kao i uvek, najbolji lek je prevencija.

„Alergije se mogu izbeći pravilnom fotoprotekcijom, mehaničkom: nošenjem adekvatne odeće, sa dugim rukavima, naočara sa UV filterima, korišćenjem stikova za usne i hemijskom: korišćenjem krema sa visokim zaštitnim faktorom“, ističe dr Ljubica Milošević, dermatovenerolog.

Broj alergičnih je u stalnom porastu, a danas se sa ovim problemom suočava čak 20 odsto svetske populacije, što je razlog više za pravilnu zaštitu tokom leta, u vidu prilagođavanja kože suncu, nanošenja zaštitnih krema i adekvatnog odevanja. Iako alergija na sunce može biti bezazlena, u slučaju burnije reakcije na koži, svakako bi trebalo konsultovati dermatologa.

 

 

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/6l9B3D2FUEc“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *