Mnoga preduzeća na ivici stečaja

0

Prema podacima Agencije za privredne registre, 2015. godinu preduzeća su završila sa pozitivnim poslovanjem od 143 milijarde dinara, za razliku od prethodne godine kada je ostvaren gubitak od 132 milijarde dinara. Ipak, prema rečima Ružice Stamenković iz registra finansijskih izveštaja, problemi visoke zaduženosti privrede nisu prevaziđeni. Nagomilani gubici i dalje postoje i godinama troše kapital srpskih privrednih društava.

Čak četvrtina kompanija ima neto gubitak iznad visine kapitala, što znači da je 25 odsto srpske privrede praktično pred stečajem. Gubitak iznad visine kapitala na kraju godine iznosio je oko 1500 milijardi dinara, dok je zbirni gubitak dostigao čak 3500 milijardi dinara. Tokom 2015. godine više od 12 hiljada firmi bilo je u blokadi dužoj od 90 dana. Porastao je i stepen ukupne zaduženosti preduzeća. To znači da su kompanije na dinar sopstvenog kapitala koristile 1,84 dinara pozajmlјenih sredstava.

Ukupni poslovni prihodi porasli su za 3,3 odsto, a oko 55 hiljada privrednih subjekata poslovalo je sa dobitkom. Nјihova ukupna dobit je iznosila 467 milijardi dinara, što je skoro 15 odsto više nego lani. Pri tome je oko 1400 preduzeća prešlo iz negativne u pozitivnu zonu poslovanja.

Sa druge strane, više od 27 hiljada firmi ostvarilo je gubitak, koji ukupno iznosi 323 milijarde dinara. Iz sfere negativnog u pozitivno uglavnom su prešla preduzeća u oblasti trgovine, prerađivačke industrije, saobraćaja i skladištenja.

Analiza Agencije za privredne registre zasnovana je na skoro 100 hiljada finansijskih izveštaja koje su privredna društva do kraja februara dostavila za statističke potrebe države.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/fAgSxZ4uHAA“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *