Građani Srbije sve manje koriste kreditne kartice, jer su kamate preskupe, iako su i domaća i strana referentna kamata sve niže.

Na osnovu podataka Narodne banke Srbije, od izdatih 1,1 milion kreditnih kartica, aktivna je samo polovina. Da se kartice sve ređe koriste potvrđuje i činjenica da je od 85 milijardi dinara limita, iskorišćeno  tek 33,7 milijardi.

Tako, banke i dalje naplaćuju kamatu od 22 do 30 odsto godišnje, zavisno da li je u pitanju  Dina, Viza ili Masterkard. Zato se veliki broj građana odlučuje za čekove, pa ih u opticaju ima 12 miliona komada dok je broj kreditnih kartica sve manji.

Inače, svako korišćenje kreditne kartice podrazumeva godišnje održavanje koje iznosi od 1.500 do 3.000 dinara.

Opravdanje za visoke kamate na kreditne kartice, kao i za dozvoljeni minus koje bankari navode,  poznato je od ranije –  veliki troškovi, a mala sigurnost naplate.

Narodna banka Srbije je još pre dve godine najavila, a nedavno ponovila da će uticati na banke da koriguju kamate na kreditne kartice, kao što je učinila sa cenom dozvoljenog minusa. Do tada, građani koji su prinuđeni da koriste kartice, i dalje će plaćati visoke namete koji su obavezni deo ove bankarske usluge. Zato ekonomisti savetuju da kreditna kartica nikako ne sme biti osnovno sredstvo preživljavanja, jer lažno održavanje standarda koje se ne može priuštiti, veoma skupo košta.

 

 

[iframe width=“854″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/9fsrygQLjxI“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *