Kampanja o odgovornom ponašanju u saobraćaju

BOR – Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, tokom marta, realizuje kampanju o odgovornom ponašanju u saobraćaju i obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa. Tokom kampanje se sprovodi pojačana kontrola vozača, ali i deluje edukativno, kako bi se podigla svest učesnika u saobraćaju o značaju sigurnosnog pojasa.

Tokom 2020. godine, otkriveno je i sankcionisano više od tri hiljade prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a od toga 2.300 vozača i oko 800 putnika. Za prva dva meseca 2021. godine, zabeležena su 694 prekršaja ove vrste. Istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da je na području PU u Boru procenat upotrebe sigurnosnog pojasa 2019. godine iznosio 73,5 dok je taj iznos 2020. bio 80,9 procenata“, kaže Miša Dinčić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Bor.

Osim pojaseva, Zakon o bezbednosti u saobraćaju nalaže i obavezno prevoženje dece u sigurnosnim sedištima, što se takođe pojačano kontroliše i u slučaju kršenja zakona sankcioniše, ističu u PU Bor. Predviđena novčana kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa tokom vožnje iznosi 10.000 dinara, dok se kazna za nekorišćenje dečijeg zaštitnog sedišta kreće u rasponu od 5.000 do 120.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.