Katolički vernici obeležavaju Veliki Petak

SRBIJA – Za katoličku crkvu i vernike, danas je Veliki petak, dan raspeća i smrti Hristove. Na Dan muke Gospodnje, crkvena zvona ne zvone sve do Uskrsa, orgulje ne sviraju, oltar je bez krsta, svećnjaka, cveća. U katoličkoj crkvi na Veliki petak nema misa, već se služe „Muke Gospodnje“. Vernici danas poste. S obzirom na to da je Veliki petak najtužniji dan u godini, uskršnja jaja šaraju se po pravilu na Veliku Subotu, a običaj je i da se prave pereci, koji simbolizuju Hristov venac.

Poruka beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara u uskršnjoj poslanici je da ne smemo misliti samo na materijalnu dimenziju, nego i na razum i da treba da razumno radimo, pošto nas razum otvara objektivnoj stvarnosti. A, objektivna stvarnost je, naglasio je on da je sićušan virus bacio na noge čitavo čovečanstvo i ugrozio ekonomiju i opšte življenje. Čovečanstvo se mora odbraniti i napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i snagom Božjega Svetog Duha, rekao je, između ostalog Hočevar u uskršnjoj poslanici.

Veliki petak i Velika subota završavaju se Hristovim uskrsnućem, praznikom Uskrsa. Uskrs je za katoličke zajednice i vernike središte čitave liturgijske godine, a najčešći simbol vaksrsnuća Gospodnjeg je ofarbano jaje, potom uskršnje sveće i kipovi uskrslog Hrista.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *