Očekivane uštede od nove toplane u Majdanpeku

0

MAJDANPEK – Do zvaničnog završetka grejne sezone u Srbiji ostalo je desetak dana.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će nova toplana na drvnu sečku, u Majdanpeku, početi da radi od ove grejne sezone, zbog aktuelne pandemije korone i kašnjenja u isporuci opreme, a samim tim i dogradnje i rekonstrukcije, to se ipak nije dogodilo. Radovi su u završnoj fazi tako da bi od oktobra i naredne grejne sezone korisnici daljinskog grejanja u gradu pod Staricom, trebalo da budu priključeni na novu toplanu što će za lokalnu samoupravu značiti značajno manje budžetskih izdvajanja, pre svega, za nabavku mazuta.

Umesto dosadašnjih subvencija od 150 miliona dinara i više, koliko smo svake godine izdvajali na ime troškova daljinskog grejanja u Majdanpeku, sada će taj iznos biti neuporedivo manji. Sama činjenica da će se pogon za drvnu sečku nalaziti u neposrednoj blizini Majdanpeka govori o tome koliko ćemo uštedeti samo na troškovima transporta energenta“, objašnjava Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

Pored kotla na drvnu sečku, u funkciji će ostati i kotao na mazut koji će biti uključivan u slučaju ekstremno niskih temperatura. Inače, pored budžetskih ušteda, nova toplana trebalo bi da doprinese čistijem vazduhu za sve Majdanpečane, a za korisnike daljinskog grejanja to će značiti i 24-oročasovno grejanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *