Kineski festival „Dan zmajevih čamaca“ u Boru

0

BOR-Povodom tradicionalnog kineskog praznika, Festivala „Dan zmajevih čamaca“, kabinet generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Bor organizovao je u kantini „Istra kule“ pripremu i degustaciju knedli od pirinča-zongzi. Ovaj specijalitet je u Kini toga dana obavezan na svim trpezama.

Danas je  tradicionalni kineski festival „Dan Zmajevih čamaca“. Mnoge naše kolege i radnici nas pitaju kakvu hranu pripremamo i kako ćemo obeležiti tradicionalni festival. Pozvali smo učenike i lokalno stanovništvo da vide kako obeležavamo festival„, rekao je Honzi Ven, šef kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Kooper Bor.

Uz kineske kuvare, u pripremanju ovog specijaliteta u Boru učestvovalo je tridesetak učenika Ekonomske škole, budući kuvari i sa smera turistički tehničar. Prisustvovali su takođe i učenici Osnovne škole u Metovnici.

Kineski specijalitet zongzi sličan je našim sarmama, glavni sastojci su pirinač, uglavnom, bez glutena, zatim meso, a uz dodatke koje odabere kuvar. Sve se to umota u list bambusa.

„Sastojci koji idu u ovo jelo su pirinač, crveni pasulj i kikiriki. Pirinač mora da bude potopljen u vodi tri sata, zatim se iscedi i izmeša sa ovim sastojcima. Ovakav nadev se stavlja u bambusov list, koji se vezuje u obliku trougla“, rekao je Hu Peihai, kuvar.

Festival „Dan zmajevih čamaca“, jedan je od četiri najveća tradionalna festivala u Kini. Obeležava se krajem maja ili početkom juna i traje tri dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *